Kako se razlikujeta Peter Parker in Miles Morales?

Spider-Man je eden najbolj priljubljenih superherojev v zgodovini. Peter Parker že vse od leta 1962 navdušuje bralce, gledalce in igralce – obstaja v mnogih medijih. V zadnjih nekaj letih pa se mu je na tronu pridružil še nekdo.

To je Miles Morales, ki se je hitro zavihtel na lestvici prepoznavnosti, ko je leta 2018 v kina prispela animirana uspešnica Spider-Man: Novi svet (Spider-Man: Into the Spider-Verse). Sledili sta še uspešni videoigri Spider-Man in Miles Morales, ponovno pa bomo oba lika videli na istem mestu tako v nadaljevanju igre kot animirane uspešnice, ki spada med najbolj pričakovane filme leta 2023.

Prav zato smo preverili arhive in našli vse tisto, kar moramo vedeti o Petru Parkerju in Milesu Morales. Kaj ju ločuje, kaj ju druži in zakaj sta oba izjemna Spider-Mana?

Kdo je Miles Morales?

Miles Gonzalo Morales se je v Marvelu prvič pojavil leta 2011, ko v različici Ultimate Fallout #4 umre Peter Parker njegovega univerzuma. Trinajstletnik je sin portoriške matere in afroameriškega očeta dobi supermoči, ko ga ugrizne radioaktiven pajek. Ko premaga strah pred tem, kar je postal, začne svoje moči uporabljati za dobro.

Njegova obleka tako vsekakor spominja na Spider-Mana, a se večkrat omeni njegovo ime ali naziv Kid Arachind, ki ga uporablja tudi v animirani seriji Ultimate Spider-Man. Filmske oboževalce je Miles prevzel leta 2018, ko je »zaigral« v glavni vlogi uspešnice Spider-Man: Novi svet. Glas mu je posodil Shameik Moore, ki mu bo glas posodil tudi v filmu Spider-Man: Potovanje skozi Spider-Svet in tretjem filmu, ki prihaja leta 2024.

Njegov nastanek je odobril Stan Lee, ki je pohvalil delo pisca Briana Michaela Bendisa in umetnice Sare Pichelli. Še kako vredno je omeniti, da je Milesa Moralesa v svetu »stripov« več let risal tudi hrvaški umetnik Esad Ribić.

Kdo je Peter Parker?

Peter Parker je bil v prvi obliki ustvarjen leta 1962, ko sta si ga izmislila Stan Lee in Steve Ditko. V večini različic je najstnik, pogosto pa je upodobljen tudi kot odrasla oseba. Njegovo življenje zaznamuje dejstvo, da zaradi smrti staršev živi pri stricu in teti – Benu in May. Kasnejša smrt oziroma umor strica Bena ga še dodatno zaznamuje in večino svojega časa nameni bitki proti zlikovcem.

Filmski oboževalci ga poznajo po originalni trilogiji Sama Raimija, kjer ga je upodobil Tobey Maguire. Sledili sta še filmski seriji, kjer sta isti lik (z nekaj razlikami) upodobila še Andrew Garfield in Tom Holland. Vsi trije so se znašli na istem mestu v spektaklu Spider-Man: Ni poti domov leta 2021 in poskrbeli za megalomansko navdušenje.

V animiranem filmu Spider-Man: Novi svet Peter Parker umre, »nadomesti« pa ga Miles Morales. Ob odprtju multivesolja pa je različic še malo morje, kar bomo izvedeli v prihajajočih filmih.

Moči: Miles Morales vs. Peter Parker

Moči Spider-Mana ali bolje rečeno Petra Parkerja so znane že vsem, ki poznajo ta lik. Med obema pa je nekaj razlik. Čeprav sta Milesova moč in okretnost podobni tistima prvotnega Spider-Mana, njegov čut za pajka ni tako močan, saj ga opozori le na neposredno nevarnost. Ima pa dve sposobnosti, ki ju originalni Spider-Man nima. To sta kamuflažna sposobnost, ki mu omogoča, da se prikrije, vključno s svojimi oblačili, ter ujema z okolico, zaradi česar je dejansko neviden, in »strupeni udarec«, ki lahko skoraj vsako osebo ali bitje z dotikom.

Znanstvenik proti umetniku

Peter Parker velja za mladega genija, ki je izredno nadarjen in pameten. Spada v kategorijo Marvelovih herojev, kot so Reed Richards, Bruce Banner in Tony Stark. Po drugi strani pa je Miles Morales ulični umetnik, kar izkoristi predvsem animirani film. Je mnogo bolj ekspresionističen kot Parker, kar v novejših delih omogoča več čustvenih prikazov njegovega stanja. To je nekaj, kar je Peter Parker pogosto zavil v svoj značilni humor, ni pa bilo to pravilo.

Peter Parker ali Miles Morales?

Odgovora na to ni. Peter Parker je ena, Miles Morales pa druga oseba. Za razliko od mnogih knjižnih junakov v zgodovini, lahko rečemo, da sta bila oba v vseh različicah upodobljena kakovostno, pristno in pravilno. Tako lahko oboževalci uživamo v njunih dogodivščinah na več različnih ravneh umetnosti.

Vseeno pa nas zanima, ali vam je bolj pri srcu Peter Parker ali Miles Morales?

Poiščite nas na družbenih omrežjih