Kako poteka glasovanje za najboljši film na oskarjih

Oskar za najboljši film je najbolj prestižna nagrada v filmski industriji. Podeljujejo jo že od leta 1929. Skozi leta se je sistem glasovanja spreminjal. Trenutno zmagovalca določajo s preferenčnim glasovanjem. Kaj to v praksi pomeni?

Preferenčno glasovanje

Logično bi bilo sklepati, da je zmagovalec tisti, ki dobi največ glasov, mar ne? No, kategorija najboljši film je edina v kateri ta logika nujno ne drži. Glasovanje namreč poteka preferenčno. To spremembo je Akademija uvedla 2009, po tem ko so razširili število možnih nominacij za najboljši film iz pet na deset.

Sistem je edinstven, saj ga na oskarjih ne uporabljajo v nobeni drugi kategoriji. Hkrati je tudi precej pomanjkljiv, a vseeno zagotavlja, da slavi film, ki je univerzalno najboljši – ne glede na število glasov za prvo mesto.

Letos imamo 10 filmov, ki se borijo za laskav naslov najboljšega:

  • “Belfast”
  • “CODA”
  • “Don’t Look Up”
  • “Drive My Car”
  • “Dune”
  • “Kralj Richard”
  • “Sladičeva Pica”
  • “Ulica nočnih mor ”
  • “Moč psa”
  • “Zgodba z Zahodne Strani”
Best Picture 2022 nominiranci

Delovanje v praksi

Kako glasovanje deluje v praksi? Člani Akademije s pravico glasovanja dobijo preferenčno glasovnico, kjer filme razvrstijo od 1-10 oz. od najboljšega do najmanj dobrega. V kolikor kateri od filmov prejme več kot 50 % vseh glasov za prvo mesto, je konec in je ta zmagovalec. Bolj verjetno je, da so glasovi porazdeljeni in v prvem krogu ne dobimo zmagovalca. Če/ko pride do tega scenarija, komisija pregleda kateri film je prejel najmanj glasov za prvo mesto. Ta film odstranijo s tekme in si ogledajo vse glasovnice, ki so ga uvrstile na prvo mesto, da bi ugotovili, kaj so ti volivci izbrali kot drugo opcijo.

Ti glasovi, prej številka dve, postanejo nova števila ena in ponovno se izvede štetje. V kolikor še vedno ni zmagovalca, vajo ponovijo in začnejo biti pomembne tudi izbire na poziciji številka tri. Postopek se nadaljuje dokler ne dobimo filma, ki ima več kot 50 % glasov za prvo mesto.

Ni nepomembno ali je film všeč večini ali zgolj določenim cehom znotraj Akademije. V preteklosti je zaradi tega sistema, že prišlo do nekaterih presenečenj, ko so univerzalno dobro sprejeti filmi slavili pred navideznimi favoriti, ki so bili bolj kontroverzne narave (Spotlight in Shape of Water sta tako slavila pred Three Billboards Outside Ebbing, Missouri in The Revenant). S tem načinom glasovanja so želeli doseči konsenz, da kipec podelijo najboljšemu filmu po mnenju večine.

Letos zelo zanimivo

Letos se je dolgo zdelo, da je Moč psa favorit številka ena in najverjetnejši zmagovalec. V zadnjih tednih pa je izreden zagon dobil film CODA, ki je všeč širšemu krogu ljudi. Se lahko zgodi presenečenje? Bomo videli naslednji konec tedna.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih