Iranskega filmskega pionirja Dariusha Mehrjuija in njegovo ženo našli mrtvo na njunem domu

Dariush Mehrjui pionirski iranski režiser filmov, kot so The Cow in The Pear Tree so našli mrtvega pri 83. letih. Novico je objavila iranska državna medijska agencija IRNA, ki je poročala, da so Mehrjuija in njegovo ženo Vahideh Mohammadifar našli v njuni hiši s poškodbami na vratu, kar kaže na to, da sta bila zabodena.

Rojen v Iranu leta 1939, je Mehrjui v 60. letih dvajsetega stoletja zaslovel kot pomemben predstavnik iranskega filmskega gibanja Novega vala. Njegov film iz leta 1969, The Cow, ki prikazuje izolacijo iranskega moškega od družbe, ko je ubita noseča krava, ki je njegova edina last, je po projekciji na Beneškem mednarodnem filmskem festivalu postala mednarodna senzacija. Vse življenje je ostal priljubljen gost na mednarodnih festivalskih dogodkih, kjer je prejel pohvale za filme, kot so The Pear Tree iz leta 1998 in “Bemani” iz leta 2002. Njegovi naturalistični filmi so nudili kompleksne prikaze človeškega nezadovoljstva in pogosto so ga primerjali z velikimi italijanskimi neorealističnimi režiserji, kot so Roberto Rossellini in Vittorio De Sica.

Kot mnogi priznani iranski režiserji se je Mehrjui vse življenje boril s cenzuro države in javno izražal nezadovoljstvo z odnosom iranske vlade do filma. Leta 2022 je pritegnil pozornost s posnetkom, v katerem je kritiziral režimovo nasprotovanje njegovemu zadnjemu filmu LA Minor. Njegova žena Vahideh Mohammadifar pa je v zadnjih dneh pritegnila pozornost s prispevki na družbenih omrežjih, v katerih je izražala skrb za njuno varnost.

Poiščite nas na družbenih omrežjih