Intervju: Slovenski režiser Jan Belcl o filmskem letu 2022 in svojem naslednjem projektu

S kratkimi intervjuji oz. vprašalniki nadaljujemo s predstavljanjem glasovalcev, ki so upravičeni do podeljevanja točk pri naši ultimativni lestvici. Še eden od teh, ki pri projektu sodeluje že od samega začetka (2018) in prav vsako leto, je tudi mladi filmar iz Pragerskega, Jan Belcl.

Najprej se je dokazal Mitji Okornu (2011) in ga tako navdušil ter prepričal, da je postal njegova »desna roka oz. osebni asistent« in se mu leta 2015 celo pridružil na Poljskem pri produkciji poljske romantične komedije Planet samskih (Planeta singli, 2016), kasneje pa je sodeloval tudi pri Okornovem najnovejšem filmu v ZDA, prvem hollywodskem projektu slovenskega režiserja, Leto življenja (Life in A Year, 2020). Vse skupaj je še istega leta nadgradil s svojim celovečernim režijskim prvencem, 2 milijona € težko poljsko črno komedijo, Vsi moji prijatelji so mrtvi oz. All My Friends Are Dead (Wszyscy moi przyjaciele nie zyja, 2020), ki je po VOD premieri (Netflix) na Poljskem, v letu 2021 pri že omenjenemu ponudniku video vsebin na zahtevo postal tudi globalno dosegljiv, in sicer v kar 190 državah (tudi Sloveniji in celo s slovenskimi podnapisi). Film se je v mnogih državah (tudi pri nas), v dotičnem tednu in mesecu izida, tako zavihtel v TOP 10 lestvico najbolj gledanih vsebin na Netflixu.

1. Jan kakšno je bilo leto 2022 za vas? Kaj ste počeli? Kakšni zanimivi projekti? Dosežki? Doživetja?

D​elovno. Na Poljskem smo naredili ogromno reklam, zmontiral sem tudi nekaj napovednikov za različne filme, istočasno pa sem začel pisati scenarij za moj naslednji film, kar mi vzame ogromno časa.

2. Kako pa bi ocenili filmsko let(in)o 2022?

Podobno kot lansko, ne najboljše. Vedno bolj redko je, da pride film pri katerem “padeš dol”. Ampak je pa zato po svoje toliko bolj poseben občutek, ko pa se zgodi, da pride tak film, ki te vrže na rit.

3. Kateri film je bil po vašem mnenju največje pozitivno presenečenje?

T​op Gun: Maverick. Res nisem pričakoval, da bo sploh dober film, kaj šele tako dober kot je na koncu bil.​ To je res bil emocionalen “roller coaster”.

4. Kateri film pa je v vaših očeh največje razočaranje leta?

The Batman. Zato, ker sem oboževalec režiserja in ker so njegovi prejšnji filmi genialni, sem pričakoval, da bo mojstrovina. Na žalost me je popolnoma razočaral.

5. Kako bi ocenili stanje slovenskega filma?

A​ se je kaj spremenilo pri slovenskem filmu?​

6. In še za konec kaj Jan Belcl načrtuje za 2023? Bomo v kratkem dobili kak nov samostojen oz. avtorski film ali pa boste morda sodelovali pri kakšnem zanimivem filmu ali projektu katerega drugega avtorja?

Kot sem že prej omenil, pišem scenarij za svoj naslednji film in sem osredotočen predvsem na to, da napišem najboljši možen scenarij. Nočem ničesar jinxat, ampak, če bo vse po sreči ga bomo začeli pripravljati v relativno bližnji prihodnosti.

Več o ultimativni lestvici si lahko preberete na tej povezavi.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih