Intervju: Igor Harb o presenečenjih, razočaranjih in stanju slovenskega filma v letu 2022

Pri »ultimativni lestvici« se je z leti nabrala res pisana druščina ocenjevalcev filmske letine in s tem podeljevalcev točk. A malo je takih, ki so zraven že od samega začetka in prav vsako leto. Eden izmed njih je filmski kritik, prevajalec in publicist; IGOR HARB. In ker gre letos za jubilejno 5. edicijo naše ultimativne lestvice, smo se nekaj glasovalcev odločili nekoliko podrobneje predstaviti tudi s krajšimi intervjuji.

Če ste ljubitelj (žanrskega) filma in/ali knjig ste se z diplomiranim batmanologom zagotovo že srečali. Dolga leta namreč že piše filmske kritike za Vikend (prilogo Dela (petek) in Slovenskih novic (sobota)), njegova razmišljanja o filmih, serijah in knjigah lahko prebirate tudi v reviji Ekran in jim celo prisluhnete na ARSu (3. programu Radia Slovenija) v oddaji Gremo v kino. To pa še ni vse, s svojima kolegoma, so-agentoma, Mitom Gegičem in Aljošo Harlamovom je tudi eden od treh soavtorjev podkasta O.B.O.D., v katerem gledajo, spremljajo, berejo in poslušajo serije, filme in risanke vseh žanrov vse od f do z. Ker pa batmanologu očitno, prav tako kot Batmanu, nikoli ne zmanjka časa lahko Igorjevo ime opazite tudi v marsikateri knjigi, ki po njegovi zaslugi zaživi tudi v slovenskem jeziku.

Lani je npr. prevedel tudi Peščeni planet, avtorja Franka Herberta, katerega najnovejša filmska adaptacija je tudi prepričljivo (z več kot 100 točkami) osvojila lansko izdajo ultimativne lestvice. Tudi Igor je omenjenemu filmu podelil svojih 5 točk in ga s tem izbral za najljubši film leta 2021.

1. Igor kakšno je bilo leto 2022 za vas? Kaj ste počeli? Kakšni zanimivi projekti? Dosežki? Doživetja?

Zame je leto 2022 bolj obarvala literatura kot film, saj sem prevedel dve odlični knjigi, Postajo Enajst, kanadske pisateljice Emily St. John Mandel in Temelje legendarnega očeta ZF Isaaca Asimova. No, obe knjigi sta na voljo tudi kot odlični seriji, prva na HBO Max, druga pa na Apple TV.

2. Kako pa bi ocenili filmsko let(in)o 2022?

Letos smo dobili še precej filmov, ki so bili zaradi pandemije »na čakanju« in so bili odlični, žal pa se mi zdi, da se je pri nekaterih novih poznalo, da so bili narejeni nekoliko na hitro. Predvsem to velja za skoraj vse stripovske blockbusterje, razen za Batmana.

3. Kateri film je bil po vašem mnenju največje pozitivno presenečenje?

Pr’Hostar 2 promila. Sicer poznam ekipo in menim, da so izjemno sposobni, ampak me je skrbelo, če jim bo res uspelo še enkrat ujeti ta čar. Ne bi me smelo, film je super.

4. Kateri film pa je v vaših očeh največje razočaranje leta?

Moški. Kariero Alexa Garlanda spremljam že odkar je bil pisatelj in menim, da so bili doslej vsi filmi, kjer je podpisan kot scenarist ali režiser, odlični ali pa vsaj zelo dobri, njegov letošnji film Moški pa je sicer lepo posnet in odigran, ampak na ravni zgodbe in sporočilnosti pa je skoraj tako pretenciozno prazen in zmeden kot mati! Darrena Aronofskega.

5. Katera igralska predstava se vam je najbolj vtisnila v spomin?

Denzel Washington in Frances McDormand v Tragediji Macbetha.

6. Kako bi ocenili stanje slovenskega filma?

Odlično. Nekateri letošnji izdelki so bili res presežki, predvsem si zasluži izpostaviti Orkester zaradi odlično zgrajene zgodbe in kamere, sicer pa smo – tudi zaradi posledic pandemije – videli rekordno število domačih filmov v kinu in nekatere je publika dobro sprejela.

7. Katera je bila vaša letošnja najljubša kino izkušnja?

Liffe s ponovno polnimi dvoranami, kjer zmeraj srečaš koga, da lahko filmu sledi še debata.

8. Zadnja vrhunska stvar, ki ste si jo ogledali in bi jo priporočali?

V zadnjih tednih sem videl kar tri izjemne filme, ki so še zmeraj v kinu, a žal niso uspeli najti publike. Prva je navdušujoče črnokomična grozljivka Meni z Ralphom Finnesom, druga je drama o odraščanju Doba Armagedona, tretja pa novinarski triler Ona ve.

Več o ultimativni lestvici si lahko preberete na tej povezavi.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih