Hudi maček na festivalu Grossmann belgijskemu filmu Megaloman

Končana je že 19. edicija filmskega festivala Grossmann. Podeljene so vse nagrade in glavna, Hudi maček, je romal v roke belgijskega filma Megaloman, režiserja Karima Ouelhaja. Legendarni režiser in častni gost festivala John McTiernan je izbral svojega favorita v žanru fantazije, špansko-francoski film Irati, ki je hkrati prejel tudi nagrado občinstva. Festival je ves teden potekal v Ormožu in Ljutomerju, kjer se je zbralo veliko število ljubiteljev tega žanra.

Še ena uspešna izvedba slovenskega festivala je za nami. Tokrat se z njo lahko pohvali festival Grossmann. Od 19. do 24. junija je Prlekija gostila ljubitelje filma, vina in zabave. Organizatorji so znova poskrbeli za imenitno vzdušje, piko na i pa so dali številni eminentni gosti, ki potrjujejo visok renome festivala Grossmann v Sloveniji in svetu.

Včeraj zvečer so slavnostno razglasili zmagovalce devetnajste edicije festivala. Veliko je bilo nasmejanih obrazov in zadovoljnih prejemnikov nagrad.

Tukaj so vsi zmagovalci 19. edicije festivala Grossmann:

ČASTNI HUDI MAČEK za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji

Častnega huda mačka za izjemne prispevke k žanrski kinematografiji je prejel častni gost festivala, režiser John McTiernan.

John_McTiernan

HUDI MAČEK za najboljši celovečerni film:

MEGALOMAN / MEGALOMANIAC
Belgija; 2022
Režija: Karim Ouelhaj

Nagrado sta prejela režiser Karim Ouelhaj in igralec Olivier Picard.

Najboljši fantazijski film po izboru Johna McTiernana

IRATI
Španija, Francija; 2022
Režija: Paul Urkijo Alijo

Nagrado sta prejela režiser Paul Urkijo Alijo in kostumografinja Nerea Torrios.

HRUPNI MAČEK za najboljši glasbeni dokumentarec:

What You Could Not Visualise: Rema-Rema
Kanada; 2022
Režija: Marco Porsia

Posebna omemba:
Italo Disco: Bleščeči zvok osemdesetih / Italo Disco: The Sparkling Sounds of the 80s
Italija, Nemčija; 2021;
Režija: Alessandro Melazzini

SLAKOV HUDI MAČEK za najboljši kratki film:

Perfect City: The Mother
ZDA, Kitajska; 2022
Režija: Shengwei Zhou

Posebna omemba:

MESO BOGA / Carne de Dios
Argentina, Mehika; 2022
Režija: Patricio Gabriel Plaza

MELIES D’ARGENT, nagrada Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film:

MAČEK SENDVIČ / SANDWICH CAT
Španija; 2022
Režija: David Fidalgo

NAGRADA OBČINSTVA za najboljši celovečerec:

IRATI
Španija, Francija; 2022
Režija: Paul Urkijo Alijo

Nagrado sta prejela režiser Paul Urkijo Alijo in kostumografinja Nerea Torrios.

Žirije so svoje odločitve pojasnile s sledečimi obrazložitvami:

HUDI MAČEK
Žirija: John McTiernan, Cristoph Huber, Zoran Smiljanić

Kaj se zgodi, ko otroka serijskega morilca odrasteta? Bosta skušala zaživeti normalno življenje ali je očetov greh nepovratno vžgan v njuni krvi. Se da boriti proti njemu?
Na ta in številna vprašanja odgovarja ta osupljivi, pretresljivi in brutalni film, poln mračne lepote, preteče atmosfere in poglobljene zgodbe, ki se uspešno izogne vsem klišejem novodobnih grozljivk.
Instantna klasika in kult.

HRUPNI MAČEK
Žirija: Igor Vidmar, Jordan Vudrag, Mimi Inhof

Glasbeni dokumentarec Rema Rema domiselno uporabi svetopisemsko priliko o neznanem bendu-sleherniku in njegovo, za kratkega življenja spregledano inovativnost in inspirativnost oživi skozi izjave daleč pomembnejših protagonistov prvega post-pankovskega vala v Veliki Britaniji. Rema Rema je pravi ‘tribute’ kratkemu, a globalno odmevnemu drugemu ‘big bangu’ alternativne popularne glasbe.
Posebna omemba žirije hrupnega mačka gre dokumentarcu Italo Disco: Bleščeči zvok osemdesetih, ki prikazuje pričevanja o skoraj naključnem nastanku in razvoju (italo) disco glasbe, ki jo vsi z lahkoto prepoznamo, in kar je še pomembneje, film kaže na vpliv sintetičnih zvokov in vokalnih efektov žanra na celotno današnjo pop in elektro produkcijo.

SLAKOV HUDI MAČEK
Žirija: Severin Fiala, Igor Stanojević, Robbie Davidson

Letošnji dobitnik Slakovega hudega mačka skozi osupljivo stop-motion animacijo podaja zgodbo o precej nenavadnem materinstvu, ki pa ljub temu odkriva nekatere univerzalne resnice o tegobah starševske napetosti in meje med materinstvom in dušenjem. Nagrado prejme film Popolno meso: Mati režiserja Shengweija Zhouja.

Posebna omemba
To ročno risano animirano potovanje skozi psihoseksualni svet verskega občutka krivde istočasno vznemirja in sili k razmisleku o zmoti pretiranega oklepanja katerekoli vere. Posebna omemba gre Mesu Boga režiserja Patrica Gabriela Plaze.

MELIES D’ARGENT
Žirija: Severin Fiala, Igor Stanojević, Robbie Davidson

Dobitnik nagrade srebrni melies z lahkoto spaja absurdno z resnim, Nemogoče je, da vas ne bi prevzelo reševanje človeštva ped izumrtjem, (ki ga bo povzročil vesoljec v obliki mačka s sendvičem na glavi). Srebrni melies gre filmu Maček Sendvič režiserja Davida Fidalga.

Posebna omemba:

Ta film istočasno prikaže tako zakulisje kot pripovedno plat filma, z uporabo deljenega ekrana na edinstven način, ki poudari na videz enostaven vizualni efekt iz zakulisja, ki pred kamero zaživi po svoje. Posebna omemba gre filmu Saboter režiserja Anssija Kasitonnija.

Naslednje leto jubilejna 20. edicija festivala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste v tem tednu obiskali Ormož in/ali Ljutomer ter bili del festivala Grossmann. Se že veselimo naslednje, okrogle 20. edicije festivala.

Poiščite nas na družbenih omrežjih