Grossmannov festival 2023: Filmi v tekmi za Hudega mačka

Letošnji 19. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki bo potekal med 19. in 24. junijem, je objavil svoj program filmov.

Poleg retrospektive akcijskih klasik letošnejga častnega gosta Johna McTiernana se bo za glavno nagrado Hudi maček potegovalo šest filmov, ki jih bomo predstavili v naslednjem članku. Od komične grozljivke, fantazijskega epa, serijskih morilcev, volkodlakov to razbitih družinskih vezi… za vsakogar se bo nekaj našlo. 

Kateri filmi se potegujejo za nagrado Hudi maček? 

Stanovanje smrti / Evil Sublet

Neodvisna komična grozljivka Stanovanje smrti naj bi ponujala satiričen vpogled v stanovanjsko problematiko v Ameriko in kako so ljudje v želji, da bi prihanili čimveč denarja, pripravljeni sprejeti najbolj nore kupčije. In ena od teh doleti tudi mlad par, ki se vselita v podnajemniško stanovanje s krvavo preteklostjo in kopico duhov, ki so vsakega stanovalca pripravljeni umoriti. Film režiserja in scenarista Allana Piperja obljublja enako mero groze kot tudi humorja, kar je pogosto tvegan podvig, ki pa lahko rodi žanrski presežek. Pustimo se presenetiti. 

Irati

Irati predstavlja rahel odmik od pričakovane Grossmanove ponudbe grozljivk in temačnih trilerjev; gre za epsko fantazijsko pripoved, postavljeno v Pireneje v 8. stoletje. Eneko se pripravlja na prevzem položaja poglavja doline, podedovanega po njegovem preminulem očetu. Toda ko njegovo truplo nenadoma izgine, se Eneko ob pomoči mlade poganke Irati odloči razvozlati skrivnost. Režiser filma Paul Urkijo Alijo je pred leti že navdušil z mistično srhljivko Errementari, tokrat pa gledalcu prinaša kvalitetni odmere t.i. “meč & sandali” spektakla, ki je dandanes žal vse redkeje prisoten v svetu filma. 

Megaloman / Megalomaniac 

Sodeč po napovedniku se zdi, da bo Megalomaniac idealna izbira za oboževalce bolj ekstremnih filmov, ki se ob spremljanju gnusa in ekscesnega prelivanja krvi počutijo kot doma. Film gledalca spusti v temačen svet serijskih morilcev in njihovih potomcev, ki ne uspejo kontrolirati svojih nasilnih impulzov. Martha in Felix, otroka razvpitega serijskega morilca, se v dobi odraščanja srečujeta z mnogimi težavami in te rešujeta na svoj način; Martha z begom v osamo, medtem ko Felix nadaljuje očetovo krvavo delo. A ko Martho v službi nekdo napade, se tudi v dekletu prebudijo dolgo potlačene travme… 

Zlobno oko / Mal de ojo

Zlobno oko je temačna folk grozljivka, ki je v rodni Mehiki postal tretji najbolj dobičkonosen film leta 2022. V filmu spremljamo Rebecco in Guillerma, ki iščeta zdravilo za skrivnostno bolezen njune hčerke Lune. Iz obupa se odločita preizkusiti alternativne načine zdravljenja, zato Luno odpeljeta na podeželje do njene čudaške in močno vraževerne babice. Ne mine dolgo, ko začnejo družino ogrožati skrivnostne nadnaravne sile, povezane s starodavnimi lokalnimi legendami.  Glede na ponoven vzpon t.i. folk grozljivk z močnim umetniških navdihom v zadnjih letih bo vsekakor navdušujoče videti, kakšna presenečenja bo pripravil film Zlobno oko. 

Volčja družina / Wolfkin

Le kaj bi bil festival groze brez filma o volkodlakih? Volčja družina luksemburškega režiserja Jacquesa Molitora se naj bi te tematike loteval na bolj “realističen” način… kolikor je to pač možno. Glavna junakinja filma je mati samohranilka Elaine, ki ima vse večje težave z nekontrolirano agresivnostjo svojega sina. V iskanju rešitve se Elaine odloči obiskati starše njenega pokojnega moža, s katerim vrsto let ni ohranjala stikov, tu pa jo čaka strašna, neizrekljiva skrivnost. Zgodba filma močno obeta, prav tako pa smo gledalci lačni kvalitetnih filmov o volkodlakih, ki so za razliko od vampirjev v sedmi umetnosti bistveno manj zastopani. 

Stric

Psihološka srhljivka hrvaških režiserjev Davida Kapaca in Andrije Mardešića se odvija konec 80. let, ko je nekdanja skupna država Jugoslavija v umirajočih krčih. Družina za božične praznike nestrpno pričakuje prihod premožnega strica, ki pripotuje iz Nemčije. Poleg dragih daril in objemov pa s seboj prinese tudi grozljivo skrivnost. Enajst let po ruralni grozljivki Zagorski specijalitet, ki je dostavila idealno kombinacijo gravža in humorja, se zdi, da je Stric nekoliko resnejši in temačnejši film z veliko poudarka na psihološkem strahu. Po mnenju tistih, ki so film že videli, se naj bi obetala poslastica tako za žanrske oboževalce kot ljubitelje zahtevnejših umetniških filmov. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih