Filmski predlogi bralk in bralcev – 5. del

V ekipi Filmologije konstantno zbiramo filmska priporočila bralk in bralcev in se trudimo te deliti z ostalimi v naši skupnosti. Za vas smo tako pripravili že peto edicijo filmov, ki bi si jih morali po mnenju bralk in bralcev ogledati vsi ljubitelji filmov.

Od vas nenehno v komentarje in zasebna sporočila dobivamo kar precej izvrstnih filmskih predlogov, za katere menite, da bi si jih moral pogledati vsak ljubitelj filmov. Tako smo se odločili, da objavimo novo edicijo zelo priljubljene rubrike, filmska priporočila bralk in bralcev.

Prvo edicijo vaših predlogov smo objavili konec novembra. Drugo v začetku februarja, tretjo v začetku marca, četrto pa v aprilu.

Vsekakor vas tudi v prihodnje prosimo, da z nami delite svoje filmske predloge ter tako omogočite vsem boljšo in bolj zanimivo vsebino. Poglejmo katere filme ste priporočali tokrat.

Nekaj vijoličastega/The Color Purple (1985)

The Color Purple

Nekaj vijoličastega oz. The Color Purple je osmi film legendarnega režiserja Stevena Spielberga, ki bo na vas zagotovo pustil izredno močan vtis. Film govori o mladi temnopolti punci iz juga ZDA ter njenih težavah zaradi barve polti, spola in družine. To je bil pomemben film v karieri Spielberga, saj je predstavljal korak naprej v bolj dramatične vode. Prvič v Spielbergovih filmih za glasbeno spremljavo ni poskrbel največji filmski skladatelj vseh časov John Williams, temveč je ta čast pripadla glasbeniku Quincyu Jonesu. Zvezda filma je brez dvoma fenomenalna Whoopi Goldberg. Nekaj vijoličastega je težak film, a zelo pomemben, saj je takšne zgodbe nujno povedati.

Mozart in kit/Mozart and the Whale (2005)

Mozart and the Whale

Mozart in kit oz. Mozart and the Whale je simpatična in iskrena romantična komedija/drama, ki vam bo zagotovo dala misliti. Režiser je Norvežan Petter Næss, v glavnih vlogah pa sta Josh Hartnett in Radha Mitchell. Zgodba govori o zaljubljencih z Aspergerjevim sindromom. Kljub temu, da se prav zaradi svojega stanja toliko bolj razumeta, je prav to največja ovira pri začetku normalne zveze. Film so številni gledalci zelo vzljubili, četudi je avtizem v njem nekoliko dramatiziran od tega, kar navadno vidimo v vsakodnevnem življenju.

Nočni ptič/Nightcrawler (2014)

Nočni ptič oz. Nightcrawler je izvrsten psihološki triler, katerega glavna zvezda je odlični Jake Gyllenhaal. Film govori o samostojnem »novinarju«, ki je pogosto eden prvih na prizorih zločina. Tam posname dogajanje, kasneje pa te posnetke prodaja lokalnim novinarskim hišam. To je režijski debi Dana Gilroya, film pa ima zelo temačno kuliso, ki vas popelje v svet, ki ga drugače nikoli ne bi videli. Nočni ptič je na nek način tudi kritika senzacionalističnemu novinarstvu, ki pozablja na etiko, hkrati pa kritizira tudi človeštvo, ki je zapadlo v konzumiranje vsega, tudi če to presega mejo dobrega okusa.

Divje zgodbe/Wild Tales (2014)

Wild Tales

Divje zgodbe oz. Wild Tales (v originalu Relatos Salvajes) je argentinsko-španska črna komedija, ki je sestavljena iz šestih kratkih zgodb, katere se lepo povežejo v celoto pod skupno tematiko katarze, nasilja in maščevanja. Scenarij in režijo je prevzel argentinski filmski ustvarjalec Damián Szifron. Slednji je štiri od šestih zgodb črpal iz lastnega življenja, sam pa je film poimenoval »želja po svobodi«. Divje zgodbe je bil izredno uspešen in danes velja za najbolj gledan argentinski film vseh časov. Na festivalu v Cannesu je prejel tudi zlato palmo.

The Invitation (2015)

The Invitation

The Invitation je ameriška grozljivka, ki vas bo popeljala na zelo presenetljivo popotovanje. Zgodba govori o bivših zakoncih, ki sta to postala po smrti njunega sina in odhodu žene, ki ni bila sposobna procesirati tragedije. Zdaj je nazaj z novim partnerjem in svojega bivšega moža vabi na večerjo. Slednji povabilo sprejme, a hitro ugotovi, da vse ni tako lepo kot se je zdelo. Za režijo je poskrbela Karyn Kusama. Film na zelo inovativen način govori o tragediji, izgubi bližnjega in žalovanju, ki po tem sledi.

Ob tebi/Me Before You (2016)

Me Before You

Ob tebi oz. Me Before You je romantična drama, ki bo zagotovo poskrbela za nekaj solz. Za režijo je poskrbela Angležinja Thea Sharrock. Zgodba se osredotoča na odnos, ki ga spleteta simpatična negovalka in pred kratkim paraliziran možakar, ki izgublja voljo do življenja. V glavnih vlogah sta Emilia Clarke in Sam Claflin. Film se vas bo zagotovo globoko dotaknil, zato pripravite robčke in se mu prepustite. Precej pogosto je po TV, zato si le nastavite opomnik, ko ga boste naslednjič zasledili v TV sporedu.

Upamo, da si boste vsaj katerega od teh filmov ogledali. Zelo nas zanima vaša povratna informacija, zato bomo veseli mnenja, kritike in vaših predlogov podobno vrhunskih filmov.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih