Filmski predlogi bralk in bralcev – 15. del

V ekipi Filmologije še vedno aktivno zbiramo vaša filmska priporočila ter se trudimo te deliti z ostalimi v naši skupnosti. Za vas smo tako pripravili že petnajsto edicijo filmov, ki bi si jih morali po vašem mnenju ogledati vsi ljubitelji filmov.

Tudi tokratna edicija ima rdečo nit, saj smo vas pred kratkim na naših družabnih omrežjih vprašali, kateri so najboljši filmi po knjižnih predlogah, ki jih nismo v naši lestvici omenili že sami. Zasuli ste nas z imenitnimi predlogi in izluščili smo tiste največkrat omenjene in predlagane.

Vse edicije prejšnjih predlogov najdete pod ključno besedo Filmski predlogi bralk in bralcev.

Vsekakor vas tudi v prihodnje prosimo, da z nami delite svoje filmske predloge ter tako omogočite vsem boljšo in bolj zanimivo vsebino.

Poglejmo katere filme ste priporočali tokrat:

All Quiet on the Western Front / Na Zahodu nič novega (2022)

All Quiet on the Western Front

All Quiet on the Western Front oz. Na Zahodu nič novega velja za eno najboljših knjig na temo vojne, ki je doživela že dve filmski adaptaciji. Prva, slabih 100 let nazaj, je prejela številne nagrade, tudi tiste največje v svetu filma. Dve leti nazaj pa smo dobili film v moderni preobleki in tudi ta nas je absolutno odpihnil. Na oskarjih je prejel devet nominacij in slavil v štirih kategorijah: mednarodni film, izvirna glasbena podlaga, fotografija slike in scenografija. Več smo zapisali v naši recenziji.

A Clockwork Orange / Peklenska pomaranča (1971)

Clockwork Orange

Knjiga A Clockwork Orange oz. Peklenska pomaranča je svojo filmsko adaptacijo doživela v letu 1971 izpod rok genialnega Stanleyja Kubricka. Legendarni režiser je uspel ostro in cinično knjigo mojstrsko pretvoriti v kultni film, ki še danes deli gledalce in velja za enega najboljših v svojem žanru. Težko boste našli bolj provokativen film, ki ga danes tudi največji filmarji uvrščajo med najboljše vseh časov.

Green Mile / Zelena milja (1999)

Green Mile movie

Green Mile oz. Zelena milja je ena bolj emocionalnih knjig Stephena Kinga iz leta 1996, ki je svojo filmsko adaptacijo doživela tri leta kasneje, ko jo je na velika platna uspel pretvoriti Frank Darabont. V glavni vlogi sta imenitna Tom Hanks in David Morse. Film bo iz vas privabil vsa možna čustva in na koncu ne bodite presenečeni, če boste potočili kakšno solzo. Nominiran je bil za štiri oskarje, a v izredno dobrem letu ostal praznih rok.

Pet Sematary / Mačje pokopališče (2019)

Pet Semetary movie

Pet Sematary oz. Mačje pokopališče je še ena knjiga Stephena Kinga, ki je doživela filmsko adaptacijo v obliki grozljivke v letu 2019. V glavnih vlogah so Jason Clarke, Amy Seimetz in John Lithgow, film pa bo všeč predvsem ljubiteljem žanra grozljivk, saj je namenjen točno njim. Za mnoge je knjiga boljša od filma, vendar to ne pomeni, da tudi ta ni vreden ogleda. Poglejte in presodite sami.

Doctor Zhivago / Doktor Živago (1965)

Doctor Zhivago movie

Doctor Zhivago oz. Doktor Živago je ena bolj kontroverznih knjig v zgodovini literature. Glede na kritično vsebino do oktobrske revolucije, je bila v času svojega izida v Sovjetski zvezi prepovedana. Na skrivaj so jo pretihotapili v Milan in objavili. Boris Pasternak je zanjo prejel celo Nobelovo nagrado za literaturo. V film je zgodbo uspel pretvoriti David Lean in Doktor Živago še danes velja za enega najboljših filmov vseh časov. Predstava Omarja Sharifa velja za kultno, film pa tudi slabega pol stoletja kasneje brez težav prestane test časa.

Želimo vam obilo užitkov ob ogledu in se priporočamo za vaše nove predloge!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih