Filmski predlogi bralk in bralcev - 13. del

Počasi se približujemo prazničnim dnevom v decembru, ko veliko svojega časa preživimo pred televizorjem in si ponovno ogledamo številne klasike, ki so se predvajale že v času našega otroštva. Tokrat smo vaše predloge upoštevali iz vprašanja »Kateri film vas spominja na otroštvo?« in izbrali smo res nekaj imenitnih filmov, katerim se je težko ali nemogoče upreti.

Sam doma

Najbolj klasična in prva izbira vsakega Slovenca v božičnem času je zagotovo film Sam doma, ki se je na naših televizijskih kanalih vrtel skozi celo leto in dvakrat bolj pogosto v času praznikov. Po prvem delu so nam ponavadi postregli tudi drugi del, ki je prav tako zabaven kot prvi. Kevin McCallister je lik, ki nam vedno znova pričara nasmeh na obraz in ga enostavno nikoli ne bomo pozabili, saj gre za enega najbolj kultnih likov v filmski industriji.

Terminator

arnie terminator

Podobno kot prejšnji predlog je tudi ta znan po dveh legendarnih filmih, ki sta pomembno vplivala na otroštvo mnogih. Za obema stoji režiser James Cameron, ki ga poznamo po številnih kultnih projektih. Arnold Schwarzenegger je bil priljubljen že pred Terminator filmi, a z njimi se je zacementiral v zgodovino filmske industrije.

Poletje v školjki

poletje v školjki

Pa ga imamo, predlogi ne morejo biti popolni brez slovenskega filma na seznamu. Poletje v školjki (rež. Tugo Štiglic) je film iz leta 1986 in je naš najstarejši med tokratnimi predlogi, a vseeno ga poznajo tako mlajše kot starejše generacije. V njem se najdejo vsi, saj gre za toplino preživljanja poletnih počitnic na slovenski obali skozi oči skupine otrok. Film je znan po svoji nežni in nostalgični predstavitvi otroških doživetij ter prikazu prijateljstva in odraščanja.

E. T.

E.T.

Seznama predlogov ne moremo dokončati brez da vključimo vsaj en film enega najboljših režiserjev vseh časov Stevena Spielberga, ki je oblikoval mnoga otroštva. Izbira iz njegove bogate filmografije je bila težka, saj imamo vse od Indiane Jonesa, Jurskega sveta pa do The Goonies in številnih drugih. Kljub vsemu je en film izstopal med vsemi, ki sta ga največkrat omenili, in to je E. T. Vesoljček. Eden njegovih najbolj ikoničnih filmov, ki nas spomni na vrednote prijateljstva.

5. Harry Potter in kamen modrosti

Harry Potter je izbira, ki mogoče ni za vse generacije, a je vseeno tako pomembna, da smo ga morali uvrstiti med vsemi predlogi, ki smo jih zbrali. Prvi film je še posebej aktualen, saj se dogaja v božičnem času in pričara fantastično praznično vzdušje. Ogled nas transportira na Bradavičarko, kjer se počutimo, da skupaj z učenci preživljamo prvo leto šolanja, ki je tudi eno najbolj zanimivih. Za mnoge je bil Harry Potter poleg filma tudi priljubljena izbira knjige za bralno značko, zato se vsak hitro spomni na njegovo vrednost v otroštvu.

Poiščite nas na družbenih omrežjih