Filmski predlogi bralk in bralcev – 12. del

V ekipi Filmologije še vedno aktivno zbiramo vaša filmska priporočila ter se trudimo te deliti z ostalimi v naši skupnosti. Za vas smo tako pripravili že dvanajsto edicijo filmov, ki bi si jih morali po vašem mnenju ogledati vsi ljubitelji filmov.

Tudi tokratna edicija ima rdečo nit, saj smo vas pred kratkim na naših družabnih omrežjih prosili za najboljše biografske zgodbe. Zasuli ste nas z imenitnimi predlogi in izluščili smo tiste največkrat omenjene in predlagane.

Vse edicije prejšnjih predlogov najdete pod ključno besedo Filmski predlogi bralk in bralcev.

Vsekakor vas tudi v prihodnje prosimo, da z nami delite svoje filmske predloge ter tako omogočite vsem boljšo in bolj zanimivo vsebino. Poglejmo katere filme ste priporočali tokrat.

Čudoviti um / A Beautiful Mind (2001)

Russell Crowe A Beautiful Mind

Ko film na oskarjih prejme nagrade za film leta, najboljšo režijo, najboljšo zgodbo in igralko v stranski vlogi, je jasno, da govorimo o filmski klasiki. Čudoviti um to brez dvoma je. Biografska zgodba o Johnu Nashu, genialnem, a asocialnem matematiku, ki ga imenitno upodobi Russell Crowe, vas bo s svojim zanimivim dogajanjem popolnoma posrkala in ganila. Film velja za eno najboljših biografskih zgodb vseh časov in nobeno presenečenje ni, da je bil tudi z vaše strani večkrat omenjen v tem kontekstu.

Pogumno srce / Braveheart (1995)

Braveheart

Še en predlog, ki ga mnogi zelo dobro poznate. Pogumno srce oz. Braveheart spada v najožji krog najbolj kultnih biografskih filmov vseh časov. Je to zaradi zgodbe Williama Wallacea ali epske igralske predstave Mela Gibsona? Odgovor je oboje. Prekrasno posneta zgodba o škotskem bojevniku, ki je vodil upor proti takratnemu angleškemu kralju je prejela vse možne nagrade in ima v filmskem svetu zasluženo svojevrsten status. Gredo tudi vam kocine pokonci že samo, ko se spomnite na TISTI govor?

Nadzor / Control (2007)

Control oz. Nadzor vsekakor štejemo med skrite dragulje biografskega žanra, saj nanj večina ne bi takoj pomislila, ko govorimo o tovrstnih filmih. Če omenjamo glasbene biografske drame, ljudje najprej omenijo filme kot so Bohemian Rhapsody, Elvis, The Doors in druge. Film Nadzor govori o Ianu Curtisu, pevcu skupine Joy Division, katerega profesionalne in osebne težave so ga spravile do samomora pri rosnih 23. letnih. V kolikor njegove zgodbe ne poznate, film toplo priporočamo.

Schindlerjev seznam / Schnidler’s List (1993)

Schindler's List

Schindlerjev seznam je film, ki mu odličnosti ne oporeka prav nihče. Eden najbolje sprejetih filmov vseh časov tudi 30 let kasneje brez težav zdrži test časa. Mojstrovina Stevena Spielberga govori o Oskarju Schindlerju, nemškem industrialcu, ki je v času nacistične Nemčije poskušal pomagati Judom, katere so želeli brutalno iztrebiti. Liam Neeson nikoli ni bil boljši kot prav v tem filmu. Schnidlerjev seznam je zasluženo prejel sedem oskarjev, vključno z najpomembnejšimi. Danes velja za enega najboljših filmov vseh časov.

Volk iz Wall Streeta / The Wolf of Wall Street (2013)

Wolf of Wall Street

Volk iz Wall Streeta je ena najbolj kontroverznih biografij vseh časov. Film Martina Scorseseja je v času svojega izida buril duhove zaradi upodobitve Jordana Belforta, znanega Wall Street prevaranta, za katerega so mnogi menili, da si lastnega filma (sploh ne tako dobrega) ne zasluži. Leonardo DiCaprio v glavni vlogi je fantastičen, film pa je pomenil velik preboj v Hollywood tudi za Margot Robbie. Ni nepomembno, da imamo tudi Slovenci svojo predstavnico v filmu – Katarina Čas se namreč pojavi s svojim glasom, stasom in slovensko zastavo. Vrhunski film, ki je iz leta v leto bolj kulten.

Upamo, da si boste vsaj katerega od teh filmov ogledali. Zelo nas zanima vaša povratna informacija, zato bomo veseli mnenja, kritike in vaših predlogov podobno vrhunskih filmov.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih