Filmski festival o azijskem filmu in kulturi v Vidmu

V Italiji v Vidmu se je pred kratkim zaključil 23. Far East Film Festival, ki je posvečen azijskemu filmu in kulturi. Na festivalu, ki je letos potekal v hibridni obliki – polovica preko spleta in druga polovica fizično v Vidmu – je bilo 10.000 fizičnih obiskovalcev in 15.000 digitalnih obiskovalcev iz 38 različnih držav po celem svetu.

Far East Film Festival je bil letos, zaradi epidemiološke slike, ponovno zamaknjen in je potekal kasneje kot običajno. Organizatorji so se osredotočili na vse posameznike, ki se »v življenju trudijo uspeti«. Ni važno če padeš, pomembno je, da se pobereš in nadaljuješ svojo pot. To je bil tudi njihov moto po katerem se ravnali. Prebrodili so ovire glede epidemije in vseeno izpeljali odličen filmski festival v hibridni obliki.

Na koncu so bili izbrani trije najljubši filmi celotnega festivala in zmago je na Japonsko odnesel film Midnight Swan. Za zmagovalno državo festivala lahko vsekakor označimo Japonsko, ki je osvojila tudi drugo mesto, kamor se je uvrstil film You’re Not Normal Either! Na tretjem mestu je pristal film iz Tajvana z naslovom My Missing Valentine. Tudi sam sem uspel videti tretjeuvrščeni film in ga izmed vseh omenjenih toplo priporočam za ogled, če boste imeli to priložnost.

Med drugimi nagradami je My Missing Valentine osvojil tudi ‘Black Dragon Award‘, ki jo podeljujejo strokovnjaki iz filmskega področja. White Mullbery nagrado za prvi film je domov odnesel režiser Chan Kin-long s filmom Hand Rolled Cigarette. Purple Mullbery nagrado platforme mymovies pa je osvojil film Limbo s svojim odličnim mračnim prikazom Hongkonga.

Festival je relativno velik in blizu Slovenije, zato obisk v prihodnosti zagotovo priporočam, v kolikor imate možnost, da se ga tudi sami udeležite. Spoznali boste veliko novega o azijski kulturi in njihovih kakovostnih filmih, ki drugače niso v ospredju filmske industrije.   

Viri slik: FEFF Spletna stran, Mandarin Vision

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih