Filmologija priporoča: Varuhi formule

Kaj, če bi vam rekli, da je v letu 2023 v slovenska kina prišel film o jedrski nesreči, ki vam bo bližje kot Oppenheimer Christopherja Nolana? Verjetno bi si mislili, da smo znoreli. Ampak srbski režiser Dragan Bjelogrlić je posnel film, ki se lahko vsaj v čustvenem naboju kosa z najboljšimi – in tudi kje drugje. To so Varuhi formule (Čuvari formule). 

Dragan Bjelogrlić je seveda ime, ki je v naših krajih zapisano z zlatimi črkami in poznano tudi v manjših vasicah. Njegov največji uspeh na režiserskem stolčku je bil do tega trenutka Toma, biografija o legendarnem glasbeniku Tomislavu Zdravkoviću, ki je v jok spravila gledalce s področja bivše Jugoslavije. In gospod Bjelogrlić si je rekel: “Kaj, če jih v jok spravim še enkrat?”

Varuhi formule so človeški vidik jedrske nesreče in zdravstvenega preboja

Potem, ko so Varuhi formule v Sloveniji na 34. Liffu razprodali kar nekaj dvoran, so svojo pot začeli tudi v kinematografih. 

Zgodba filma govori o jugoslovanskem znanstveniku, profesorju in mentorju treh mladih upov, ki na znanstvenem inštitutu v Vinči delajo na jedrskem reaktorju. Ko se zgodi huda nesreča, jih jugoslovanska vlada pošlje v Pariz, kjer bo zanje skrbel francoski zdravnik in znanstvenik, ki vplive sevanja preučuje na podganah. Mu bo uspelo rešiti četverico in ali bo znanstvenikom uspelo obdržati skrivnost, ki bi ogrozila cel svet?

Opis je sicer nekoliko dramatiziran, ampak najboljše zgodbe si zaslužijo nekaj olepšav. Četudi olepšujemo enega najbolj tragičnih trenutkov v človeški zgodovini, ki sta jo tako ali drugače v preteklih letih opisala Oppenheimer in Černobil. Ampak Varuhi formule so za slovensko gledalsko sfero neka dodana vrednost

Malo nostalgije v odličnem filmu še ni škodilo

Ljubitelji filmov s področja bivše Jugoslavije v filmu verjetno ne bodo našli niti ene napake. In če smo iskreni jo je težko najti, glede na zavedanje, v kakšnem stanju je filmska industrija v teh krajih. A ponovno režiserju uspe ustvariti nekaj izjemnega. Varuhi formule je zgodba o napakah, pomoči, upanju in vsem, kar nas dela človeške. 

Varuhi formule so nekaj najboljšega, kar je prišlo iz Balkana. 

Več kot le filmska izkušnja

Zakaj pri Filmologiji pripočamo film Varuhi formule? Ker zna Dragan Bjelogrlić posneti človeška razmerja v najtežjih trenutkih življenja. Kar mu je uspelo v Tomi, mu uspe tudi tukaj. Odlični in na trenutke nepreverjeni igralski zasedbi je zaupal pomembne naloge in opravili so jih z odliko. Seveda bi bilo o različnih aspektih filma nakladati še kar nekaj vrstic, a v osnovi so Varuhi formule tisto, kar film lahko je.

Varuhi formule je film, ki v svojih 120 minutah ponudi vse tisto, kar lahko ponudi samo film. Gledalec bo prešel spekter čustev, na koncu pa mu bo v mislih ostala moč človeške vezi, ki jo tako pogosto spregledamo. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih