Filmologija priporoča: Tretji človek

Že kar nekaj časa je preteklo, odkar smo lahko videli res kakšno dobro detektivko ali pa kakšen film, ki vsebuje takšen preobrat, da gledalcu vzame dih in ga z njim totalno osupne ter obsede. Zato se že ob samem pomisleku na takšno vprašanje takoj jasno kot beli dan pokaže najboljši možen odgovor – Tretji človek, ki je še danes sinonim za noro dober preobrat v filmu in detektivko prve klase.

Za vse tiste, ki filma ne poznate, gre za precej star detektivki film. Naj vas to nikakor ne odvrne, saj gre za sam vrh filmske industrije, ki je kljub svojim letom zelo aktualen in neverjetno gledljiv. S svojo mojstrsko pustolovščino se še zdaj po več kot 75 letih lahko kosa s katerim koli tekmecem, saj še vedno ostaja dobesedno nepremagljiv, edinstven in tako zelo svojevrsten, da se že ob sami misli na film naježi koža in vrne spomin o tem, kako zelo dober je.

Gre za detektivsko zgodbo, ki pa že v osnovi skriva malce drugačen koncept. V glavni vlogi ni detektiv, ampak pisatelj, ki je prišel v povojni Dunaj zato, da bi pomagal svojemu mrtvemu prijatelju. Ker pa so okoliščine njegove smrti precej čudne, se pisatelj odloči, da zadevi na vsak način pride do dna.

In tukaj se začne vsa lepota tega filma. Že s samim začetkom nas pritegne in nas drži na nitki do samega konca. Ta pa je….bombastičen. Osupljiv. Noro dober, in še kaj, kar bi sploh lahko opisalo tako zelo dober razplet. Besede tukaj enostavno ne morejo izraziti takšne mojstrovine.

Potem pa so tukaj še vsi ostali elementi, ki zaokrožijo filmsko celoto. Igra, glasba, okolje in dialogi, razvoji likov in njihovi motivi… Vse je premišljeno do potankosti in ustvarjeno na tako zelo brezčasen način, da je film brezkompromisno in objektivno fantastičen v vseh pogledih.

Zato si naredite uslugo in si poglejte film Tretji človek. V njem ne boste našli zgolj kvalitetnega izdelka, ampak novo ljubezen do filma in inspiracijo za odkrivanje novih starih filmskih klasik, ki vas že zdaj kar kličejo po ogledu.

Poiščite nas na družbenih omrežjih