Filmologija priporoča: The Teachers' Lounge

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov do katerih je nekoliko težje priti, saj niso v rednem sporedu naših kinematografov (ali pa so za zelo kratek čas), so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat vam predstavljamo film z naslovom The Teachers’ Lounge oz. Das Lehrerzimmer. Ta je premiero doživel lani na festivalu v Berlinu in je nemški kandidat za oskarja v kategoriji najboljšega mednarodnega filma. Film govori o poučevanju na osnovni šoli in izzivih, ki jih tovrstno poslanstvo prinaša.

Nemški režiser İlker Çatak je v svoji relativno mladi karieri dostavil enega boljših filmov lanskega leta. The Teachers’ Lounge oz. Das Lehrerzimmer je intimen vpogled v poučevanje v nemški osnovni šoli, prikazan skozi oči mlade idealistične razredne učiteljice, ki ima pred očmi samo dobre namene. Razkriva številne izzive s katerimi se spopadajo učitelji dandanes in po ogledu nas več prav nič ne preseneča, da jih primanjkuje. Kljub izredno pomembni vlogi v življenju mladih posameznikov in posameznic, so učitelji prepogosto postavljeni pred nemogočo nalogo v nemogočih razmerah.

Das Lehrerzimmer v osnovi govori o učiteljici Carli Nowak, ki se znajde sredi afere v osnovni šoli na kateri poučuje, saj je nekdo obdolžen kraje. Zasledovati svoje nazore in iti do konca ali pogledati na širše dobro? Poslušati sebe in svojo vest ali sodelavce, ki imajo vsak svojo agendo? Verjeti svojim učencem ali zdravo podvomiti v njihove besede? Vse te in še mnoge druge dileme so pred protagonistko filma, ki jo imenitno upodobi Leonie Benesch. Film je imenitno posnet in deluje kot napet triler, ki dobi ganljiv in korekten razplet.

The Teachers' Lounge

Šolski sistemi širom sveta, ne samo pri nas in v Nemčiji, bi potrebovali močno prevetritev. Čas je, da poklic učitelja  oz. učiteljice ponovno dobi na veljavi, saj je sekundarna socializacija tista, ki ključno izoblikuje ljudi v posameznike, ki jih nato srečujemo vsak dan. Das Lehrerzimmer je film, ki opozori na številne problematike sodobnega šolstva. Pogledati bi si ga morali predvsem tisti, ki imajo moč v šolskem sistemu kaj spremeniti, absolutno pa ga priporočamo prav vsem.

Poiščite nas na družbenih omrežjih