Filmologija priporoča: The Holdovers (2023)

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov do katerih je nekoliko težje priti, saj niso v rednem sporedu naših kinematografov, so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat vam predstavljamo film z naslovom The Holdovers. Slednji v Severni Ameriki že žanje uspehe, zaenkrat pa o filmu niso nič slabega rekli ne gledalci ne kritiki. Mnogi ga celo vidijo v boju za največje nagrade na prihajajoči podelitvi oskarjev. Po ogledu popolnoma razumemo zakaj. Simpatična komična drama vas bo toplo objela in držala vašo pozornost celotni dobri dve uri svojega trajanja.

Alexander Payne velja za enega tistih filmarjev, ki si vzame čas za vsak svoj projekt in ne izda filma ravno vsako leto. Nazadnje si je vzel kar šest let premora in se zdaj vrača s filmom The Holdovers. Zgodba je postavljena v božični čas, leto 1970, na srednjo šolo Barton, kjer spremljamo čemernega profesorja zgodovine, ki je zadolžen za nadzor nad fanti, ki čez praznike nimajo kam in ostanejo na šolskem kampusu.

V glavni vlogi blesti Paul Giamatti, ki je bil rojen za igranje Paula Hunhama. Kljub izredno močni konkurenci v kategoriji igralca v glavni vlogi, ga pričakujemo na najožjem seznamu favoritov za vse možne nagrade. V stranskih vlogah sta prav tako izvrstna Dominic Sessa in Da’Vine Joy Randolph. Predvsem slednjo prav tako vidimo kot resno kandidatko za številne nagrade, saj v omejenem času pusti velik pečat in predstavlja srce filma.

The Holdovers slika

Kdaj ste se nazadnje počutili, kot da vas je neki film toplo objel in stisnil k sebi? The Holdovers je takšen film. Je zelo smešen, a na drugi strani tudi žalosten, krut in neizprosen. Je ganljiv, a na drugi strani tudi optimističen. Je vse, kar si od filmov želimo. Piko na i doda imenitna glasba, ki vas bo transportirala dobrih 50 let v preteklost in postavila v pravilno razpoloženje. Payne s svojo precizno režijo le doda piko na i imenitnemu filmskemu izdelku, ki morda ni tako komercialne narave, a govori o človeku in njegovi stiski v božičnem času. Verjamemo, da se s tem lahko poistovetijo številni. Močno priporočamo.

Poiščite nas na družbenih omrežjih