Filmologija priporoča: A Girl Walks Home Alone at Night (2014)

V novi rubriki Filmologija priporoča bomo pozornost namenili aktualni ponudbi filmov, ki se ne ponašajo z masovno produkcijo, so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat bomo preverili impresivni celovečerni prvenec iranske filmarke Ane Lily Amirpour in prvi iranski vampirski western A Girl Walks Home Alone at Night. 

Zgodba filma je postavljena v zaspano in depresivno okolje iranskega mesteca Bad City, kjer se nikoli ne zgodi nič posebnega, njegovi prebivalci pa bodo prej kot od smrti umrli od dolgčasa. Eden od njih je tudi Arash, ki je razklan med skrbjo za svojega narkomanskega očeta vdovca in fizičnimi pritiski lokalnega preprodajalca mamil, kateremu je dolžan velikansko vsoto denarja. Toda življenje se mu začne obračati na glavo, ko spozna osamljeno mlado dekle, za katero se izkaže, da je vampirka, ki se ponoči sprehaja po mestnih ulicah in napada naključne mimoidoče.

A Girl Walks Home Alone at Night je zanimiv film: posnela ga je ekipa iranskega porekla, v celoti pa je bil financiran in posnet v Ameriki. Režiserka in scenaristka Amirpourjeva je z domiselno uporabo filmskega minimalizma in vzdušne črno-bele fotografije uspela ustvariti izvrstno mešanico žanrov kot so vampirska grozljivka, kriminalni triler in črna komedija, zgodbo pa venomer poganja enako čudaška kot očarljiva ljubezenska zgodba med smrtnikom in vampirko. K temu dodajmo še perfektno melanholično vzdušje, odličen izbor glasbe in izvrstne igralske predstave in končni rezultat je eden najboljših vampirskih filmov vseh časov. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih