Filmologija priporoča: Južnjaška uteha (1981)

V rubriki Filmologija priporoča bomo pozornost namenjamo ponudbi filmov, ki se ne ponašajo z masovno produkcijo, so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat priporočamo Južnjaško uteho, po krivici spregledano klasiko iz 80. let v režiji veterana starošolskega akcijskega filma in westerna Walterja Hilla. 

Film, ki so ga mnogi razumeli kot neposreden komentar na vojno v Vietnamu (četudi je Hill to vztrajno zanikal), je “vojni” film na domačem bojišču: člani ameriške nacionalne garde se med rutinsko terensko vajko v močvirjih Louisiane spustijo v oborožen spopad z lokalnimi pripadniki francoske manjšine Cajun. Med člani garde kmalu izbruhnejo konflikti, ki privedejo do nezaupanja in nasilja, boj za preživetje v močvirnatem svetu pa postaja vse bolj okruten. 

Južnjaška uteha spada v kategorijo filmov o preživetju sredi divjine ter konfliktu med urbanim in ruralnim, kar je desetletje pred tem popularizirala mojstrovina Odrešitev. Toda Hillov film niti pod razno ni brezsramna kopija omenjene klasike, ampak izredno napet in atmosferičen akcijski triler z dobrim občutkom za suspenz in izvrstno igralsko zasedbo veteranov (ki takrat to še niso bili) kot sta Keith Carradine in Powers Boothe. Če je Južnjaška uteha film o vietnamski vojni ali ne, niti ni pomembno; gre za enega najboljših akcijskih filmov iz 80. let, ki tudi z današnjem vidika predstavlja čisti žanrski presežek. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih