Filmologija priporoča: Rye Lane

V naši rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov in TV serij, ki mogoče niso tako izpostavljeni kot tisti največji oz. največje, o katerih govorijo prav vsi. Tokrat vam priporočamo film Rye Lane, ki je po uspešni premieri na filmskem festivalu Sundance pri nas na voljo za ogled na spletni platformi Disney+.

Rye Lane je britanska romantična komedija s katero se lahko poistovetijo prav vsi, tako mlajši kot tudi starejši. V južnem predelu Londona se slučajno preko skupnega prijatelja srečata in spoznata Yas ter Dom. Vsak po svoje se borita s končanimi romantičnimi razmerji in prav to ju takoj poveže. Yas se spomni, da je pri svojem bivšem fantu pozabila gramofonsko ploščo in zadata si nalogo vrniti ploščo nazaj v prave roke.

Romantičnih komedij – vsaj kakovostnih – je vedno manj in niso financirane v tolikšni meri kot nekoč, zato je fantastično videti, da je režiserski debi Raine Allen-Miller tako dober in uspešen. Njen stil je ob ogledu precej opazen in dokaj unikaten, saj je London v filmih velikokrat prikazan zelo sivo, a Allen-Miller je uporabila močne barve ter različne kontraste za izjemne poudarke na kadrih.

Kemija med glavnima igralcema je imenitna in dober humor je zgolj češnja na vrhu torte. Prizor, kjer pri karaokah uporabijo legendarno skladbo skupine Salt-N-Pepa z naslovom Shoop, je zagotovo najboljši in film povzdigne na vrhunski nivo. Rye Lane se je, kljub močni konkurenci, nekoliko presenetljivo znašel na mnogih lestvicah najboljših filmov leta 2023 do zdaj in zagotovo si to zasluži. Ogled filma priporočamo, saj gre za prijetno in kratko zgodbo, ki vas bo spravila v dobro voljo.

Poiščite nas na družbenih omrežjih