Filmologija priporoča: Robot Dreams

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov do katerih je nekoliko težje priti, saj niso v rednem sporedu naših kinematografov (ali pa so za zelo kratek čas), so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat vam predstavljamo španski animirani celovečerec z naslovom Robot Dreams. Film je premiero doživel lani na festivalu v Cannesu in v sezoni podeljevanja nagrad prejel številne nagrade, tudi za najboljši španski kot tudi evropski animirani film. V tej kategoriji je bil nominiran tudi na zadnji podelitvi oskarjev.

Robot Dreams je simpatična zgodba o prijateljstvu med psom in robotom v New Yorku, postavljena v leto 1984. To, da je film španska produkcija vas pri ogledu ne bo omejevalo, saj v celotnem trajanju filma, tj. 1 uri in 41 minutah, ni niti ene besedice dialoga. Da, prav ste prebrali. Dogajanje je izredno zanimivo, zato morda tega ob ogledu niti ne bi opazili. Ne bi bili prvi, ki bi po ogledu to začudeno ugotovili. Zgodba lepo teče in vseskozi drži gledalčevo pozornost, tako da besede niso potrebne.

Film je nastal pod budnim očesom španskega filmarja Pabla Bergerja, ki je napisal scenarij kot tudi poprijel za kamero. Naslavlja številne tematike. V ospredju je vsekakor tema prijateljstva, ampak ne gre spregledati niti tega, da se dotakne tehnologije, empatije, ljubezni, čuječnosti, vloge medijev v soustvarjanju našega vsakdana in sprejemanja realnosti. Ima lepo sporočilo, ki je zelo prizemljeno in nikakor preveč pocukrano.

Robot Dreams 2

Film bo všeč tako mladim kot starejšim. Mlajšim predvsem zaradi imenitne animacije in likov, ki delujejo zanimivo in veliko zgodbe povedo s svojo mimiko. Ne gre pozabiti niti imenitne glasbe. Vsekakor pa bo všeč tudi starejšim, saj je v svoji osnovi izredno globok, ganljiv in ima nekatere napredne pripovedne tehnike, ki bodo gledalce občasno pustile zaprepadene. Vsake toliko je prav prijetno pogledati kak simpatičen film, ki ni predolg in po ogledu katerega se boste počutili kot da ste odnesli nekaj velikega. Prav zato Robot Dreams močno priporočamo.

Poiščite nas na družbenih omrežjih