Filmologija priporoča: Pokvarjeni poročnik: New Orleans (2009)

Leta 1992 je newyorški režiser Abel Ferrara filmsko javnost šokiral s Pokvarjenim poročnikom, elitnim in še danes cenjenim primerkom podžanra kriminalke s pokvarjenim policajem. Ferrara se v svojem filmu sprašuje, do katerega odtenka teme se lahko spusti izprijena psiha, ko je ne ustavi pravosodna instanca. Z aluzijo na Ferrarov film je skoraj 20 let kasneje priznani nemški filmar Werner Herzog v istem podžanru posnel svojo varianto Pokvarjenega poročnika – Pokvarjeni poročnik: New Orleans.

Nicolas Cage igra detektiva Terencea McDonagha, ki je po poškodbi na delu razvil hudo odvisnost od analgetikov in drugih opiatov. Ko v strelskem obračunu umre pet senegalskih migrantov, prav McDonagh prevzame primer. Kljub svojim stopnjujočim zasebnim težavam je odločen ujeti storilce.

pokvarjeni porocnik

Če Harvey Keitel v Ferrarovem Poročniku z odigrano demoničnostjo in delinkventnostjo pri gledalcu razvije odpor do protagonista, je Cageev Poročnik bolj simpatičen in priljuden. Kljub očitnim kršitvam moralnih norm je McDonagh klasični antijunak, torej nekdo, ki s svojim prestopništvom po pravilu ne bi smel razvijati simpatij pri gledalcu, a vseeno pokaže dovolj človečnosti, da ga gledalec vzljubi. Cage s svojo igro ustvarja samosvoj fabulativni ritem, kar zaznamuje celoten film. Tako kot Keitelu v svojem Poročniku, tudi Cageu uspe mojstrsko odigrati razpoloženjske nianse in odvisniško razdražljivost. McDonagha še bolj človeškega dela njegova invalidnost ter boleče grimase in drža, ki skozi Cageovo igro izpade spontano in naravno. Z gotovostjo lahko rečemo, da gre za eno boljših predstav tega vsestranskega in mojstrskega igralca.

pokvarjeni porocnik

Ta odličen neo-noir film, ki poskrbi tudi za nekaj črnega humorja, bogatijo še druge igralske predstave – poleg Cagea se pojavijo še drugi igralski težkokategorniki, kot so Val Kilmer, Brad Dourif, Michael Shannon, Jennifer Coolidge, Eva Mendes, z igro pa navduši tudi ameriški raper in igralec Xzibit. Omeniti moramo še kuliso, ki jo filmu doprinese mesto New Orleans. V poplavi ameriških policijskih filmov snemanih v New Yorku, prinese New Orleans filmu dodatno scenografsko svežino.

Priporočamo oba omenjena filma!

Poiščite nas na družbenih omrežjih