Filmologija priporoča: Past Lives

V naši rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov in TV serij, ki mogoče niso tako izpostavljeni kot tisti največji oz. največje, o katerih govorijo prav vsi. Tokrat vam priporočamo film Past Lives, ki bo kmalu izšel na platformah za video na zahtevo in bo zaradi pompa drugih filmov nekoliko v ozadju. Vsekakor si ga morate v odličnem filmskem letu ogledati, saj gre za enega najboljših v letu 2023.

Če smo pred kratkim v rubriki predlagali britansko romantično komedijo Rye Lane, tudi tokrat ostajamo v žanru romantike, a se selimo v ZDA s čustvenim pridihom kulture iz Južne Koreje. Past Lives predstavi zgodbo dveh močno povezanih otrok, ki se morata posloviti po tem, ko se družina deklice Nore odloči odseliti v “deželo priložnosti”. Dvajset let kasneje se znova najdeta in povežeta preko obujanja preteklih dogodkov in čustvenih skrivnosti.

Večkrat smo v filmih in serijah že videli zgodbo, kjer nam ustvarjalec predstavi razmerje ter občutek specifične osebe nasprotnega spola, s katero se enostavno povežemo in ga v stotinki sekunde razumemo. Past Lives je eden od tistih filmov, ki mu uspe pričarati ta občutek z dodano vrednostjo. Sveža verzija uspe z intenzivnimi dialogi, unikatno kulturo in osebno zgodbo neverjetno vpeljati občinstvo v film. Ne gre za najbolj kompleksen film, a dialogi, kemija med glavnima igralcema in dejstvo, da gre za režiserski debi Celine Song povzdigne film na najvišji nivo.

Letos ste že videli eksplozije, barbike, izjemne akcije in animirane perfekcije, zato je sedaj pravi čas za eno romantično dramo, ki vas bo čustveno prevzela ter se uvrstila na vrh vašega seznama najboljših filmov leta 2023. Ogled maksimalno priporočamo in upamo ter verjamemo, da bo kmalu na voljo tudi v kakšnem izmed naših lokalnih kinematografih v Sloveniji.

Viri slik: Berlinale, A24

Poiščite nas na družbenih omrežjih