Filmologija priporoča: Noč na Zemlji (1991)

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo ponudbi filmov do katerih je nekoliko težje priti in filmskih klasik, ki so še kako vredne vaše pozornosti. Tokrat vam predstavljamo kultni tragikomični omnibus Noč na Zemlji režiserja in scenarista Jima Jarmuscha, ki predstavi kratke epizode taksistov in njihovih potnikov tekom ene noči v petih mestih širom sveta. 

Film se začne ob sončnem zahodu v Los Angelesu, kjer odštekana taksistka Corky (Winona Ryder) prevaža hollywoodsko producentko (Gena Rowlands) in se nadaljuje v New Yorku, kjer gobezdavi Yo Yo (Giancarlo Esposito) trči ob taksista, nemškega migranta in nekdanjega klovna Helmuta (Armin Mueller Stahl). Dogajanje se nato prestavi v Evropo, kjer spremljamo zadržanega taksista (Isaas de Bankole), ki mu srečanje s slepo potnico (Beatrice Dalle) spremeni življenje, na ulicah Rima ekscentrični taksist (Roberto Benigni) nič hudega slutečemu duhovniku izpove svoje seksualne pregrehe, medtem ko ob nastopu zore v Helsinkih osamljeni taksist Mika (Matti Pellonnpää) trem pijanim strankam zaupa svojo žalostno življenjsko zgodbo. 

Jarmusch se je že s klasikami kot sta Stranger than Paradise in Down By Law izkazal kot mojster filmskega minimalizma in preprostosti, toda z Noč na Zemlji je ustvaril svoj magnum opus, enako ganljivo kot tudi duhovito hvalnico človeštvu, ki se v poznih nočnih urah zbliža in drug drugemu zaupa svoje strahove, dvome in skrita hrepenenja. Film odlikujejo odlične igralske predstave (izstopajo predvsem Ryderjeva, Benigni in Pellonnpää), nepozabna glasba legendarnega Toma Waitsa ter Jarmuschova briljantna sposobnost prikazovanja duha posameznega naroda skozi enako duhovite kot tudi ganljive vinjete.

Gre za film, ob katerem gledalec pomisli, kako lepo je biti človek.  

Poiščite nas na družbenih omrežjih