Filmologija priporoča: Monster

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov do katerih je nekoliko težje priti, saj niso v rednem sporedu naših kinematografov (ali pa so za zelo kratek čas), so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat vam predstavljamo film z naslovom Monster. Ta je premiero doživel na zadnjem festivalu v Cannesu in tam prejel nagrado za najboljši scenarij. Japonska drama govori o odraščanju, iskanju samega sebe, šolskem sistemu, privzgojenih vrednotah in še čem. Konec vas bo pustil brez besed.

Japonski filmar Horikazu Kore-Eda je v filmskem svetu preverjeno ime, ki navadno dostavi vrhunsko zgodbo. Lani je navduševal s filmom Broker, najbolj pa je verjetno znan po filmu Tatiči oz. Shoplifters, s katerim je leta 2018 osvojil tudi zlato palmo na festivalu v Cannesu. Njegov najnovejši film Monster je intimen vpogled v življenje mati samohranilke, njenega otroka in učitelja, ki močno vpliva nanj. Kore-Eda se je v pripovednem stilu poklonil Kurosawini klasiki Rashomon, saj spremljamo zgodbo iz treh zornih kotov – skozi oči matere, učitelja in na koncu še sina. Prav zadnji vpogled nam dokončno sestavi vse kamenčke v mozaiku na svoje mestu in prižge našo navidezno žarnico v možganskem podstrešju.

Imena igralcev bi lahko našteli, vendar jih skoraj zagotovo ne poznate, s čimer ni prav nič narobe, saj to niti ni poanta. Kralj filma je zgodba. Kore-Eda nas vedno znova preseneti in iz vpogleda v vpogled počasi lupi zgodbo kot najboljšo ptujsko čebulo (po domače lük). Film krasi fenomenalna glasbena podlaga Ryuichija Sakamota, ki je tik po končanju glasbe za film tragično preminul. 

Monster movie slika

Kdo je torej pošast? Na to vprašanje si boste po ogledu filma morali odgovoriti sami in pri tem biti korektni, tudi če vam odgovor morda ne bo najbolj všeč. Monster je zagotovo eden skritih draguljev lanskega filmskega leta. Prav zato ga tokrat priporočamo, saj si želimo, da si ga tudi vi ogledate in doživite trenutek samorefleksije. Na koncu boste obsedeli in se spraševali o sebi, o tem kako gledate na druge in o tem ali ste vedno objektivni v svoji presoji soljudi. Močno priporočamo.

Poiščite nas na družbenih omrežjih