Filmologija priporoča: Megalomaniac (2022)

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov, ki se ne ponašajo z masovno produkcijo, so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat predstavljamo velikega zmagovalca letošnjega Grossmanovega festivala fantastičnega filma in vina, belgijsko psihološko grozljivko Megalomaniac. 

Film si za izhodišče vzame zgodbo o resničnem in nikoli identificiranem serijskem morilcu Mesarju iz Bonsa, ki je med letoma 1996 in 1997 ustrahoval prebivalce belgijskega mesta. Pa vendar Megalomaniac ni film o življenju omenjenega serijskega morilca, saj se osredotoča na njegova (izmišljena) otroka Martho in Felixa, ki v dobi odraslosti živita v odmaknjeni in razpadajoči podeželski hiši. In medtem ko Felix nadaljuje “očetovo tradicijo”, se Martha zaposli kot čistilka v proizvodnji in poskuša voditi normalno življenje. Toda stvari se zapletejo, ko Martho njeni sodelavci redno ponižujejo in celo posilijo… 

Megalomaniac je eden najbolj ekstremnih filmov v zadnjih letih, ki je zaznamovan s pristnim morbidnim vzdušjem, obilico brutalnega nasilja in prelivanja krvi ter razgali najslabše plati človekove osebnosti. Pa vendar se pod plastjo brutalnosti in neprestanih šokov skriva izredno domiselna, provokativna in neprizanesljivo udarna refleksija terorja partiarhalnega režima, ki se izživlja nad šibkejšimi od sebe, hkrati pa film izpostavi večno prekletstvo družine, katerega vpliva se ni moč znebiti. 

Eden najbolj unikatnih filmov o serijskih morilcih. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih