Filmologija priporoča: May December (2023)

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov, ki se ne ponaša z masovno produkcijo, so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Danes priporočam ogled enega najbolj bizarnih in neprijetnih filmov letošnjega leta, psihološko dramo May December režiserja Todda Haynesa. 

Film z Julianne Moore in Natalie Portman v glavnih vlogah delno temelji na resničnem škandalu, ki je leta 1997 pretresel ameriško javnost in polnil naslovnice tabloidov; 34 – letna učiteljica May Kay Letorneau se je zapletla v razmerje s svojim 13 – letnim učencem in mu med prestajanjem zaporne kazni zaradi spolne zlorabe mladoletne osebe celo rodila otroka. V filmu spremljamo igralko Elizabeth (Portman), ki se med pripravami na film o omenjenem škandalu oglasi na domu razvpite Gracie (Moore), ki je pred desetletji pristala pod soji žarometov zaradi razmerja s svojim tedaj 13 – letnim možem. 

May September je film, ki ga je sicer težko priporočiti, saj zaradi izredno neprijetne tematike in bizarnega ozračja, ki niha med srhljivko in grotesko, gledalcu ne ponudi veliko prostora za sproščeno dihanje. Vendar pa se pod plastjo šoka skriva premišljena, kompleksna in glede na razvpitost zapleta zelo prizemljena karakterna študija zlomljenih ljudi, ki se v ključnem obdobju življenj začnejo zavedati teže posledic lastnih dejanj in poskušajo najti pot skozi zmedo, ki so jo ustvarili. Odlična vzdušna glasba, fenomenalni igralski duet Moore / Portman in iskrena analiza človeškega uma so glavni aduti Haynesove zmešane mojstrovine. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih