Filmologija priporoča: Late Night With The Devil (2023)

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov, ki se ne ponašajo z masovno produkcijo, so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat vam bomo predstavili nedavni speči filmski hit, v stilu pogovorne oddaje posneta satirična grozljivka Late Night With The Devil, ki v že nekoliko pozabljen podžanr najdenih posnetkov vnaša svežino in igrivo eksperimentiranje. 

Film je zasnovan kot  izgubljeni posnetek pogovorne oddaje z ambicioznim in karizmatičnim voditeljem Jackom Delroyjem (izvrstni David Dastmalchian), ki je bila predvajana na noč čarovnic leta 1977 in povzročila enega najbolj tragičnih dogodkov v zgodovini televizije. Delroy, ki si skuša dvigniti gledanost na vse možne načine in premagati rekordno gledan šov Johnnyja Carsona, se v stanju obupa odloči ustvariti posebno epizodo, kjer v goste povabi komunikatorko z duhovi, ciničnega skeptika in parapsihologinjo, ki s seboj pripelje travmatizirano deklico Lilly, ki je edina preživela masaker v hiši nekdanjega satanističnega kulta.

Late Night with the Devil je izvrsten poklon retro pogovornim šovom iz 70. let s poudarjeno lo-fi estetiko, namerno cenenimi posebnimi učinki, teatralno glasbeno podlago in kičastimi reklamami, skupek vseh elementov pa poskrbi, da je gledalec nemudoma posrkan v čas, ko so bile pogovorne oddaje uvrščene na sam vrh televizijske zabave. Poleg odličnih igralskih predstav film prepriča s sofisticiranim črnim humorjem, metafikcijskimi preskoki ter počasnim razvojem zgodbe, ki od gledalca zahteva nekoliko več pozornosti, toda na koncu bo deležen prav posebne izkušnje, ki se ne boji presekati vez med medijem in gledalcem, hkrati pa postreči s kompleksno zgodbo o oportunističnem posamezniku iz sveta šovbiznisa, ki v stilu Fausta proda svojo dušo hudiču. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih