Filmologija priporoča: Jesensko listje

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov do katerih je nekoliko težje priti, saj niso v rednem sporedu naših kinematografov, so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat vam predstavljamo film z naslovom Jesensko listje oz. Fallen Leaves. Ta je premiero doživel na zadnjem festivalu v Cannesu in tam prejel nagrado žirije, kasneje pa še nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI. Finska romantična tragikomedija ponuja vpogled v življenje malega človeka in govori o hrepenenju po ljubezni, o solidarnosti, zaupanju, spoštovanju do sočloveka in še čem.

Finski filmar Aki Kaurismäki je v svetu žanrskega filma poznano ime. Znan je po minimalističnih filmih, kar drži tudi v tem primeru. Ima zelo specifičen smisel za humor, ki ne bo po godu vsem, a prav to dela njegove filme tako drugačne in posebne. Jesensko listje oz. Fallen Leaves je zgodba o dveh osamljenih dušah v Helsinkih, ki v času vojne, ekonomske neenakosti in vsesplošne negotovosti iščeta ljubezen. Film ponuja vpogled v življenje malega človeka. Nekoga ki je na robu preživetja in se prebija iz dneva v dan ter ob tem dobro skriva svojo žalost. Že najmanjši žarek upanja v življenju takega človeka je lahko zanj oz. zanjo kot potres, ki zamaja temelje njune žalostne realnosti.

V glavnih vlogah sta Alma Pöysti in Jussi Vatanen. Prva igra trgovko v lokalnem supermarketu, ki živi sama. Drugi je delavec na gradbišču, ki svojo žalost redno utaplja v alkoholu in se v prostem času rad druži s prijateljem. Naključno srečanje poskrbi, da med njima preskoči iskrica in vidimo, kako malo je potrebno, da človek najde smisel v življenju. Film je kratek, traja zgolj dobrih 80 minut, in ne vsebuje veliko dialoga, a v tem času pokaže vse, kar je potrebno, da situacijo in like dobro razumemo. Krasi ga prekrasna fotografija slike in nekaj imenitnih glasbenih izbir.

Fallen Leaves 1

Filmi kot je Jesensko listje redko pridejo v redni spored komercialnih kinematografov. Prej jih boste zasledili v ponudbi kakega festivala. Jesensko listje je film, ki bo z vami ostal še dolgo po ogledu. Mogoče se bo ob prvem ogledu komu zdel nezanimiv, vendar je ravno to poanta in namen – gledalcu približati mentalno stanje glavnih likov. Že po nekaj minutah boste povezani z njima in navijali za to, da se ponovno najdeta in s tem tudi svojo srečo. V poplavi filmov o slavnih osebah in »perfektnih« ljudeh je osvežujoče pogledati film o človeku, ki ga poznamo in srečujemo vsak dan. Močno priporočamo.

Poiščite nas na družbenih omrežjih