Filmologija priporoča: Infested (2023)

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov do katerih je nekoliko težje priti, saj niso v rednem sporedu naših kinematografov, so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Se na smrt bojite pajkov? Nič hudega; francoska šok grozljivka Infested bo poskrbela, da se bo po ogledu vaš strah pred pajki samo še okrepil. 

Celovečerni prvenec Sebastiena Vaničeka se odvija v notranjosti zanemarjenega stanovanjskega kompleksa; Kaleb (Theo Christine) je z zbiranjem eksotičnih živali obseden mladenič, katerega življenje je obtičalo na mrtvi točki; s sestro se prepirata glede ohranitve zapuščine njunih staršev, hkrati pa je naveličan vsakdanjega druženja s preprodajalci mamil in malimi kriminalci. Ko nekega dne pripelje domov strupenega pajka, mu ta uspe pobegniti in se začne množično razmnoževati. 

Grozljivke, v katerih nastopajo pajki, sicer že dolgo časa niso novost, le da so ti pogosto zamišljeni kot odštekane črne komedije (Aranchnophobia, Eight Legged Freaks), medtem ko je Infested bistveno bolj temačen, nasilen in atmosferičen film z nekaj presenetljivo čustvenimi trenutki, subtilno vloženim družbenim komentarjem na temo razrednega boja med neprivilegiranimi in sistemskim nasiljem, dobro razvitimi liki in odličnimi igralskimi predstavami, seveda pa so glavne zvezde filma še vedno majhni gomazeči pajki, ki še nikoli prej niso izgledali tako zastrašujoče. 

Infested je film, ki mu je več kot očitno mar za zgodbo in like, zato tem nameni presenetljivo veliko časa, toda srce filma še vedno predstavljajo kot struna napeti prizori invazije pajkov, ki ne prestrašijo zgolj like v filmu, ampak tudi gledalca. Gre za  napeto, dramatično in predvsem srhljivo zabava, ki bo poskrbela, da boste po ogledu obsesivno preverili vsak skriti kotiček v sobi, kjer bi se lahko skrivala omenjena mala gomazača kosmata bitja. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih