Filmologija priporoča: How to Have Sex

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov do katerih je nekoliko težje priti, saj niso v rednem sporedu naših kinematografov, so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat vam predstavljamo film z naslovom How to Have Sex. Ta je premiero doživel na zadnjem festivalu v Cannesu in tam navdušil prav vse. Britanska drama ponuja brutalno iskren vpogled v življenje mladih, ki pred odhodom na faks za en teden dobesedno ponorijo na grškem otoku Kreta. V uri in pol vas film popelje na vrtiljak čustev na katerega vas ne more pripraviti nič na tem svetu.

Molly Manning Walker v svetu filma ni uveljavljeno ime. Ravno nasprotno. How to Have Sex je njen režiserski debi, ki je tudi delno avtobiografski. Zgodba govori o treh šestnajstletnih puncah, ki se po koncu zaključnih izpitov odpravijo zabavat v Malio na grškem otoku Kreta. To je na nek način britanski ekvivalent maturantskega izleta. V ospredju filma so prijateljice Tara, Em in Skye. Prva je še devica in ta izlet vidi kot priložnost za »skok v odraslost«. Drugi dve bi ji naj pri tem bili v pomoč in podporo. Kaj kmalu je jasno, da so na otoku tudi številni drugi hormonsko ponoreli mladi in potovanje ponuja veliko priložnost, a tudi nemalo nevarnosti.

V glavni vlogi Tare je izvrstna Mia McKenna-Bruce. Uspe ji liku dati ranljivost, radovednost, humor in zabavno plat. Prepričani smo, da je zanjo po tej vlogi samo nebo meja. Tudi drugi igralci in igralke so zelo dobri v svojih vlogah in hitro ugotovimo, kako so premešane karte oz. kam pes taco moli ter kdo ima kakšne namene. Brez težav se boste poistovetili s katerim od likov, saj so ti zelo različni in odlično pokrijejo širok spekter najstniških zabav. Te so nore, odštekane in polne sodobne klubske glasbe.

How to have

Redko imamo možnost videti tako avtentične in realistične filme kot je How to Have Sex. Kamera, glasba, pa tudi igranje in dialog, nas nemudoma vsrkajo v zgodbo in v nekaj minutah smo popolnoma osredotočeni na dogajanje pred nami. Poleg tega, da ima nekaj odličnih šal pa nosi tudi zelo pomembno in globoko sporočilo. Seks je stvar intime in ne samo še ena stvar na seznamu opravil, ki jo je potrebno čim prej odkljukati. Včasih ni narobe počakati kak dodaten trenutek, da je na koncu izkušnja nepozabna iz pravih razlogov. Močno priporočamo.

Poiščite nas na družbenih omrežjih