Filmologija priporoča: Fremont (2023)

V rubriki Filmologija priporoča bomo pozornost namenili aktualni ponudbi filmov, ki se ne ponašajo z masovno produkcijo, so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat vam bomo predstavili intimno komično dramo Fremont (2023), ki spregovori o večno aktualni tematiki težavne asimilacije priseljencev v novo okolje.

Posebnost filma Fermont, režiserja in scenarista Babaka Jalalija, je v tem, da spremljamo uspešno integracijo afganistanske begunke in nekdanje vojaške prevajalke Donye (čudovito zadržana Anaita Wali Zada), ki pa navkljub temu čuti močno eksistencialno praznino. Zaposlena je v kitajski restavraciji, kjer je zadolžena za pisanje motivacijskih sporočil v piškotkih za srečo, obiskuje  psihiatra, ki ji neprestano citira odlomke iz literarne klasike Beli očnjak, poleg tega pa ne more spati. Tudi ko dobi tablete za spanje, njena nespečnost ne izgine in kmalu postane jasno, da Donyina rešitev težav ne bo tako preprosta. 

Fremont bi na najbolj preprost način opisali kot eleganten poklon zgodnejšim trpkim mojstrovinam Jima Jarmuscha kot sta Stranger Than Paradise in Down By Law. Film realistično beleži anekdote iz vsakdanjika glavne junakinje in te začini s toplim življenjskim humorjem ter domiselno simboliko, ki dokaže, da begunci niso zgolj popolni tujci, do katerih bi morali gojiti nestrpen odnos, ampak da navkljub različnim kulturam in ozadjem vsi še vedno predstavljamo človeško vrsto. Vsi ljubimo, sovražimo, se bojimo, se veselimo in iščemo potrditev v svetu, za katerega se zdi, da nas pogosto ne razume. Drugače povedano; Donyjina zgodba je zgodba vseh nas in Fremont je film, s katerim se bo identificiral vsak gledalec. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih