Filmologija priporoča: Beau Is Afraid (2023)

V novi rubriki Filmologija priporoča bomo pozornost namenili aktualni ponudbi filmov, ki se ne ponašajo z masovno produkcijo, so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Za začetek vam bomo na kratko predstavili Beau Is Afraid, najnovejši celovečerec Arija Asterja, ki ga že mnogi uvrščajo med najbolj kontroverzne in bizarne filme letošnjega leta. 

Beau Is Afraid, ki bi ga na najbolj preprost način opisali kot absurdno črno komedijo, na domiseln način izvede rekonstrukcijo znamenite grške tragedije o kralju Ojdipu; nevrotičnega Beauja (Joaquin Phoenix) preseneti novica o nenadni smrti njegove posesivne matere, zato se odpravi na njen pogreb, pri tem pa nehote krene na epsko in absurdov polno popotovanje, ki razkrije marsikatero temačno skrivnost iz Beaujevega otroštva.  

Beau Is Afraid je konflikten film; po eni strani duhovito odštekan, unikaten, nepredvidljiv in kompleksen hibrib družinske črne komedije in psihološke srhljivke, po drugi strani pa zafrustrirana, neprilagodljiva, kaotična, bizarna in groteskna nepovratna karta v najtemnejše predele človeškega pekla. A ne glede na to, kakšno bo vaše mnenje o filmu, se boste strinjali, da je Phoenix v vrhunski formi in bi si za svojo psihično in fizično naporno predstavo zaslužil številne igralske nagrade. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih