Filmologija priporoča: American Fiction

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov do katerih je nekoliko težje priti, saj niso v rednem sporedu naših kinematografov (ali pa so za zelo kratek čas), so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat vam predstavljamo film z naslovom American Fiction, ki je na prihajajoči podelitvi oskarjev med 10 najboljšimi po mnenju Akademije, a ga pri nas v kinematografih še ni moč zaslediti. Premiero je doživel lani na festivalu v Toronto in je nominiran za pet oskarjev. Film je moderna satira na temo »woke« kulture in stanja v literarnem svetu.

Cord Jefferson že dolgo deluje v svetu filma in TV, zato smo nestrpno čakali na njegov lasten projekt. Pravilno se je odločil, da ni rinil z glavo skozi zid in kot svoj filmski debi predstavil projekt, ki mu je blizu. American Fiction je popolnoma njegov film, saj je zanj napisal scenarij kot tudi poprijel za kamero ter ga odlično režiral. Zgodba se na prvi pogled zdi zelo bizarna – frustriran pisatelj ima poln kufer vsega in bolj za šalo kot zares napiše posmehljivo zgodbo o kulturi temnopoltih, ki čez noč postane velik hit. Mar res drži, da so potrošniki danes tako nezahtevni, da namensko iščejo s*anje?

Film na svojih plečih nosi izvrstni Jeffrey Wright, ki si je za svojo predstavo prislužil tudi prvo nominacijo za oskarja. Njegov lik, »Monk« Ellison je visoko inteligenten pisatelj/profesor, ki pogosto piše o precej pomembnih in kompleksnih tematikah. Žal mu to ne prinaša dovolj bralcev in posledično denarja, zato se nekega dne odloči napisati zelo preprosto knjigo s provokativnim naslovom in še bolj provokativno tematiko. Da nismo ves čas samo v knjižnih vodah, film prepleta njegov ustvarjalni boj z družinsko tematiko, tako da še bolje vidimo, kaj Monka dela takšnega kot je. V stranski vlogi njegovega brata Cliffa je zelo dober Sterling K. Brown, film pa spremlja odlična glasba Laure Karpman.

AMERICAN FICTION

Film je zelo neposredna satira moderne (sploh v ZDA) »woke« kulture. Hkrati na zabaven in smešen način pokaže, kako nas okolje poneumlja. S tem postajamo vedno manj zahtevni tudi do vsebin, ki jih »zaužijemo«, naj si bo to preko TV, filmskega platna ali knjig. Nič ni narobe s tem, da si po dolgem in napornem dnevu v službi občasno privoščimo nekaj preprostega, kar ne zahteva veliko naše pozornosti in deluje kot prijetna sprostitev. Pomembno pa je, da to ne postane naša nova realnost. Ljudi od živali loči prav intelekt. Tega pa je potrebno skrbno hraniti in razvijati, ne pa zapostavljati in se predajati stvarem, ki nam jih servira novodobni kapitalizem. Ostanimo radovedni in lačni znanja. American Fiction to na zelo smešen in zabaven način prikaže ter premeteno vključi tudi družbeno kritiko. Močno priporočamo.

Poiščite nas na družbenih omrežjih