Filmologija priporoča: 20 Days in Mariupol

V rubriki Filmologija priporoča pozornost namenjamo aktualni ponudbi filmov do katerih je nekoliko težje priti, saj niso v rednem sporedu naših kinematografov (ali pa so za zelo kratek čas), so pa ravno zato toliko bolj vredni vaše pozornosti. Tokrat vam predstavljamo ukrajinski dokumentarni film z naslovom 20 Days in Mariupol, ki je na podelitvi oskarjev prejel zlati kipec za najboljši dokumentarni celovečerec. Film je premiero doživel lani na festivalu Sundance in v sezoni podeljevanja nagrad prejel praktično vse najpomembnejše nagrade za dokumentarni film.

Vojna v Ukrajini traja že več kot dve leti in svet se do neke mere zaveda grozot, ki se tam odvijajo. Dokumentarec 20 Days in Mariupol iz »prve vrste« prikazuje brutalnost trajajoče vojne in posledice za katerimi trpijo civilisti v Ukrajini tudi tistim, ki so morda do danes na eno oko mižali. Film je iz kraja zločina posnel Mstyslav Chernov, vojni fotograf in novinar, ki je tvegal svojo glavo za to, da bi na filmski trak ujel, kaj se dogaja v njegovi rodni domovini in te posnetke spravil do širnega sveta. Prvih 20 dni obleganja Mariupola poskuša posneti čim več dogajanja in to posredovati do svetovnih medijskih hiš.

Film nima profesionalnih igralcev, temveč zgolj resnične ljudi, ki doživljajo življenjsko travmo. Kot novinar Associated Press je Chernov ostal čim dlje v obleganem Mariupolu po tem ko so Rusi pričeli s svojimi napadi, saj je želel dokumentirati vojne zločine nad civilisti, ki so se tam dogajali na dnevni ravni. Napadi na šolo, polno otrok. Napad na porodnišnico, polno novorojenčkov in mater, ki so tik pred porodom. Napad na poljubne stanovanjske bloke, ker so tam ljudje. Vse to je prikazano na izredno srce parajoč in brutalen način, zato bi pred morebitnim ogledom opozorili vse tiste s slabšim želodcem, da to morda vseeno ni film za njih.

20 days Mariupol

Je film političen? Seveda je. Težko je gledati dogajanje in reči, da so Rusi »dobri«. Pripravite se, da boste nedvomno potočili kakšno solzo, saj so nekatere stvari tudi preko ekrana enostavno tako grozljivo travmatične, da se vas bodo dotaknile. Zakaj sploh gledati takšen film? “Edina stvar, ki je potrebna za zmago zla, je, da dobri ljudje ne storijo ničesar.” Če je težko nam, ki to zgolj gledamo preko ekrana, potem si lahko predstavljamo kako grozljiva je situacija za prebivalce Mariupola in vseh drugih mest v katerih se dogaja vojna. 20 Days in Mariupol je antivojni film o brutalnosti vojne ter krutosti novodobnih vojaških prijemov. Zagotovo vam bo ob ogledu zelo težko, a bi ga vseeno priporočali, saj je pomemben.

Poiščite nas na družbenih omrežjih