Filmologija gre v Nemčijo na 73. Berlinale

Od 16. do 26. februarja bo v Berlinu potekala že 73. edicija Berlinaleja, enega največjih filmskih festivalov na svetu, kjer boste lahko našli in spremljali tudi nas. Letos smo namreč prvič dobili priložnost se udeležiti filmskega festivala Berlinale in komaj čakamo, da vam predstavimo prihajajoče filme leta in vzdušje festivala skozi našo reportažo. Program je pester, najdejo se zanimive zgodbe za vsakega filmskega navdušenca in zvezd na samem festivalu ne bo primanjkovalo, zato nas pozorno spremljajte, saj bomo poskrbeli za dnevne objave iz festivala.

V filmskem programu je veliko kategorij, zato bomo omenili nekaj filmov, ki se jih najbolj veselimo. Norveška komedija Dancing Queen z nostalgičnimi elementi in popotovanjem nazaj v mlajša leta je videti kot »lušten« film. Režijski prvenec Hannesa Hirscha nam bo predstavil nemško kinematografijo, saj se dogajanje umešča ravno v Berlin. BAFTA nominiranec za kratki film Femme so prilagodili v celovečerec in, tako kot za kratki film, ustvarjalci ponovno upajo na pozitivne odzive. Zgodba govori o drag umetnici Jules.

73. berlinale

Sundance, raznolikost in Sean Penn

Tudi Južna Koreja je poslala močen as iz rokava v Berlin s filmom In Water režiserja Honga Sangsooja. Film je dolg le 61 minut, v ospredju pa bo ponovno Sangsoojev minimalistično značilen stil. Manodrome velja za enega bolj pričakovanih filmov festivala, saj v filmu nastopata znana igralca Jesse Eisenberg in Adrien Brody, Zgodba je videti bizarna, a zanimiva. Še en film, ki je debi doživel na nedavnem festivalu Sundance, kjer je eksplodiral, je Passages, ki sedaj prihaja tudi v Berlin. Spremlja razmerje med režiserjem Tomasom in njegovim možem Martinom.

Še en favorit iz festivala Sundance je Past Lives, ki bo svojo evropsko premiero doživel prav v Berlinu. Gre za nov kamenček v mozaiku produkcijske hiše A24, ki je dobro znana po kvalitetnih filmih. Zanimiva bo tudi animacija, saj bo si možno ogledati japonski animirani film Suzume, ki je tudi v uradnem tekmovanju. Nazadnje, sicer nimamo zanj velikih pričakovanj, bo premiero doživel tudi Superpower – dokumentarni film, ki spremlja vojno v Ukrajini režiserja Seana Penna in Aarona Kaufmana.

sean penn dokumentarec superpower

Kristen Stewart na čelu žirije

Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo predsednica Kristen Stewart in člani Golshifteh Farahani, Valeska Grisebach, Radu Jude, Francine Maisler, Carla Simón in Johnnie To bo na festivalu podeljevala srebrnega in zlatega medveda. Zlati medved šteje za najboljši film, ki ga je na lanskem filmskem festivalu osvojila španska drama Alcarràs. Srebrnega medveda pa podelijo za najboljšo režijo, glavno vlogo, stransko vlogo in scenarij. V okviru festivala bodo podelili tudi srebrnega medveda za izjemen umetniški prispevek.

žirija berlinale 2023

Poseben poklon za Spielberga

73. Berlinale se bo poklonil legendarnemu režiserju Stevenu Spielbergu s častnim priznanjem oziroma zlatim medvedom za življenjsko delo. Kot del podelitve nagrade bodo 21. februarja v Berlinale Palast predvajali njegov najnovejši film Fabelmanovi, možno pa bo videti tudi njegove številne druge filmske klasike, kot so Žrelo, Indiana Jones, München, Schindlerjev seznam, E.T. – Vesoljček, Most vohunov in druge.

Festivalska lokacija je ponovno slavni Potsdamer Platz, kjer festival domuje že 23 let. Od 16. do 26. februarja bo možno spremljati mednarodne zvezde in goste na rdeči preprogi. Berlinale Palast je glavno prizorišče, v katerem bo otvoritvena gala prireditev in podelitev nagrad ter premiere filmov, ki so v tekmovanju za zlatega medveda.

Mi že komaj čakamo in upamo, da nas boste spremljali.

Poiščite nas na družbenih omrežjih