Filmi, ob katerih boste veseli, da ste samski

Vsako leto 14. februarja obeležujemo “praznik”, ki ga nekateri pričkajo z odprtimi rokami – še posebej trgovci -, spet drugi pa se nad njim cinično zmrdujejo ali pa se ob njem spomnijo, da jim nekaj manjka v življenju. Govora je o valentinovem, “prazniku zaljubljencev”, ki ga pari, zakonci ali nekaj vmes izkoristijo tudi za ogled romantičnih filmov. Toda lestvica pred vami ni namenjena temu sentimentalnemu ritualu; filmi pred vami sicer pogojno spadajo v žanr romantičnih dram / komedij, vendar pa ti prikazujejo ljubezen v bistveno bolj temačni, skoraj odbijajoči luči. 

Sestavili smo seznam romantičnih filmov, ob katerih vam misel na to, da ste za valentinovo samski, ne bo zdela tako grenka.

The Wheel (2022)

Amber Midthunder je lani zbudila ogromno pozornosti z vlogo indijanske bojevnice v ZF srhljivki Prey, vendar pa je enako omembe vreden njen nastop v grenkobni romantični drami The Wheel. Film pripoveduje zgodbo o mladem paru, ki se tik pred dokončnim razhodom odloči preživeti zadnji skupni vikend, vendar pa se kmalu izkaže, da ne on ne ona nista pripravljena tako hitro pretrgati vezi. The Wheel je v primerjavi z ostalimi filmi na lestvici nekoliko bolj upajoč in prepričan v odrešujočo moč ljubezni, toda navkljub temu uspe na iskren in emocionalen način razkriti marsikatero bolečo življenjsko lekcijo.

Krožna cesta / Revolutionary Road (2008)

Ste se kdaj vprašali, kakšno življenje bi imela Jack in Rose iz uspešnice Titanik, če ju ne bi doletela nesreča s potopom naslovne ladje? Obstaja velika verjetnost da bi mladostniška zaljubljenost slej ko prej minila, na vrata življenja pa bi potrkala kruta resničnost, zajeta v romantični drami Krožna cesta režiserja Sama Mendesa. Vnovično sodelovanje med Kate Winslet in Leonardom DiCapriem je tokrat zaznamovano s precej bolj sovražnim in ciničnim vzdušjem; zakonca Frank in April Wheeler sta vsega naveličana in čustveno otopela zakonca, ki sredi 50. let živita z otrokoma v idilični predmestni soseski Krožna cesta. Svoj propadajoč zakon skušata rešiti s selitvijo v Evropo, vendar pa so njune skrivnosti, izdaje ter zamere preveč očitne, da bi lahko peljale do srečnega konca. 

Kdo se boji Virginie Woolf? / Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966)

Le kaj dodati glede filma, o katerem je bilo povedanega že marsikaj? Kdo se boji Virginie Woolf, posnet po istoimenski gledališki igri Edwarda Albeeja, je črnohumorna tragedija razpadlih odnosov, potlačenih frustracij, alkohola in psihičnega sadizma. En večer v življenju ostarelih in zapitih zakoncev na eni ter mladega in naivnega para na drugi strani, tudi po današnjih standardih s svojo vulgarnostjo in neposrednostjo dviguje prah; nepozabne igralske kreacije Elizabeth Taylor in Richarda Burtona so v zgodovino filma zapisane z zlatimi črkami, tako igra kot film pa ostaja vzoren primer t.i. anti-romantičnega filma. 

Vojna zakoncev Rose / War of the Roses (1989)

Črna tragikomedija Vojna zakoncev Rose režiserja Dannyja DeVita je enako absurden, duhovit kot tudi boleče realističen prikaz umazane vojne med zakoncema, ki sta nekoč močno ljubila, danes pa ju povezuje zgolj medsebojni prezir. Odlična igra hudobnih zakoncev Michaela Douglasa in Kathleen  Turner ter morbiden smisel za humor služijo kot sredstva olajšanja pred trpkim spoznanjem, kako daleč lahko pripeljejo trma, ponos in vztrajanje pri svojih otročjih odločitvah.  

Philophobia: or the Fear of Falling in Love (2019)

Komična grozljivka Philophobia: or the Fear of Falling in Love že po naslovu sodeč tematizira značilen strah pred sklenitvijo zakonske zveze. Glavni junak Damien je zaprisežen samec, ki se ni zmožen navezati na nobeno žensko, vsaj dokler ne sreča prikupne Danielle, ki mu postavi ultimat; vzemi me ali pa pusti – pod določenimi pogoji. Philophobia ni zgolj duhovit psihološki potret negotovega in koleričnega alfa samca, ki mu je ljubezen zgolj v napoto, ampak tudi strupeno hudobna satira, ki pokaže, da ljubezen lahko tudi (dobesedno) ubija. 

Sid & Nancy (1986)

Kultni biografski film Alexa Coxa prikaže ozadje kratkega, vendar burnega razmerja med Sidom Viciousom, basistom legendarne punk rock zasedbe Sex Pistols, in njegovim dekletom Nancy Spungen, heroinsko odvisnico in prostitutko. Z vidika biografije je film poln netočnosti in prirejenih podatkov, vendar pa je toliko bolj pristen kot temačna drama o dveh posameznikih, katerih močna ljubezen ju skupaj povleče v brezno heroinske odvisnosti in avtodestrukcije. Plus odlični igralski predstavi Garyja Oldmana in Chloe Webb

Ni je več / Gone Girl (2014)

Kultni režiser David Fincher je leta 2014 s filmsko adaptacijo knjižne uspešnice Ni je več pisateljice Gillian Flynn poskrbel za skorajšnjo smrt žanra romantičnega filma. Težko boste namreč našli bolj ciničen, zloben, grotesken in bizaren portret toksične ljubezni (če temu sploh lahko rečemo ljubezen), kot med Benom Affleckom in Rosamund Pike oz. njunima likom, ki sta tako odvratno zlobna in pikra, da se gledalec težko odloči, koga bi raje utopil v sodu kisline. Kljub temu je Ni je več film, ki ga ni moč nehati gledati; je kot čudovita katastrofa, pred katero ne morete odvrniti pogleda. 

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih