Filmi, ki so spremenili zgodovino: Indiana Jones in lov za izgubljenim zakladom (1981)

Do začetka 80. let je bil žanr pustolovskih filmov že močno razvit in nam je postregel s celo vrsto klasik, med drugim s King Kongom (1933), Zakladom Sierra Madre (1948), Lawrencem Arabskem (1962) in Tremi mušketirji (1973). Toda leto 1981 nam je rodilo verjetno največjo ikono v žanru pustolovskega filma; za avanturo razpoloženega in ciničnega arheologa Indiana Jonesa v svoji prvi veliki avanturi Lov za izgubljenim zakladom v režiji Stevena Spielberga. 

Poglejmo si v nekaj točkah, kako je Indiana Jones in lov za izgubljenim zakladom spremenil zgodovino filma: 

Rojstvo ikone pustolovskega filma

Harrison Ford v naslovni vlogi inteligentnega arheologa, ki je enako spreten z besedami kot tudi v vihtenju biča in mahanju s pestmi, je ena od tistih vlog, za katero si ne bi mogli predstavljati bolj idealnega igralca. Fordov Jones je resda ponekod ciničen, redkobeseden in ne zaupa veliko ljudem, toda po drugi strani gre še vedno za dobrosrčnega pustolovca z dobrim smislom za humor, moralnimi načeli, ki je pri lovu na zaklade poln otroškega entuziazma. 

Esenca filmske pustolovščine

Indiana Jones med hojo po džungli naleti na ostanke podzemne grobnice, kjer se nahaja neprecenljiv zaklad. Ko ga skuša z ukano odtujiti, sproži past v obliki velikanske krogle, ki ga lahko zmečka v sekundi. Med begom Jones naleti na svojega rivala arheologa, ki mu ukade zaklad, Jones pa pred njim pobegne v vodnem letalu, v katerem se nahaja kača. Ti dogodki predstavljajo samo prvih deset minut pričujočega filma in so hkrati tudi zgovoren dokaz, kako je film Lov za izgubljenim zakladom postal esenca sodobnega pustolovskega filma. Spielbergu je uspelo v zgolj en film stlačiti celo vrsto nepozabnih akcijskih sekvenc (od cestnih pregonov, raziskovanja grobnic s kačami, bunkanja z nacisti pa vse do ikoničnega sklepnega dejanja, ki zgodbi doda elemente nadnaravne srhljivke), ne da bi ob tem trpeli zgodba in njeni liki. 

Začetek ene najuspešnejših filmskih franšiz vseh časov

Težko je verjeti, toda Spielbergov film pred uradnim izidom ni zbujal večjega interesa širše javnosti. V času, ko so v kinih kraljevale supeherojske akcije kot je npr. Superman, se je zdelo, da občinstvo ni pripravljeno na staromodno akcijsko pustolovščino, v kateri nastopa lik brez nadnaravnih moči. Toda Lov za izgubljenim zakladom je postal velikanska uspešnica in v blagajne prinesel skoraj 400 milijonov dolarjev zaslužka, po pričakovanjih pa so filmu sledila enako uspešna nadaljevanja, katera je prav tako režiral Spielberg. Poleg tega je franšiza zagnala celo računalniške igre, stripe in televizijske nadaljevanke o pustolovščinah mladega Indiane Jonesa. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih