Filmi, ki so spremenili filmsko industrijo: Titanik (1997)

Tokrat smo v rubriki Filmi, ki so spremenili filmsko industrijo pod drobnogled vzeli legendarno uspešnico Titanik. V kinematografe širom po svetu ob 25. obletnici prihaja prenovljena različica filma, ki si jo bomo lahko ogledali v 4K in 3D, kar do zdaj ni bilo možno. Spodobi se, da pogledamo nazaj in analiziramo, zakaj je bil Titanik tako uspešen ter pomemben.

Titanik je eden najbolj znanih filmov vseh časov, katerega zgodba presega jezike, kulture in državne meje. Svojčas najbolj dobičkonosen film vseh časov, je poskrbel za solze starih in mladih, ko je leta 1997 polnil kinodvorane. Podrl je številne rekorde in se v filmsko zgodovino zapisal kot eden največjih »blockbusterjev« vseh časov. Tehnično je bil izpiljen do zadnje podrobnosti in režiser James Cameron je dokazal svoje mojstrstvo ter postal »kralj sveta«.

V nekaj korakih poglejmo, kako je Titanik spremenil pravila igre v filmski industriji:

1. Srce parajoča (resnična) zgodba

James Cameron je pri pisanju zgodbe poskušal združiti elemente resničnega potopa ladje Titanik in izmišljene ljubezenske zgodbe Rose in Jacka. Sam je zgodbo poimenoval »Romeo in Julija na Titaniku«. Studio mu najprej ni želel odobriti projekta, saj so od njega pričakovali akcijski spektakel v stilu Terminatorja, a je Cameron trmasto vztrajal dokler niso popustili. Dve leti pred začetkom snemanja se je z ekipo potopil do dejanskih ostankov Titanika, kar vidimo v začetni fazi filma. Ljubezenska zgodba med premožno Rose in revnim Jackom, ki sledi, je precej večplastna in si vzame svoj čas, da zažari, a na koncu ji verjamemo in smo vedno znova solznih oči, ko na deski zmanjka prostora za oba.

Titanik ending

2. Realističen prikaz epske tragedije

Film daje velik poudarek zgodovinski natančnosti dogodkov. Cameron se je trudil avtentično prikazati velikost megalomanske »nepotopljive« ladje, zato so za film izdelali ladjo velikosti 40 hektarjev na kateri je potekalo snemanje. Cameron je najel zgodovinarje in poznavalce tragedije, da so pregledali scenarij in scenografijo, da bi ta bila 100% zgodovinsko točna, tudi do preprog in jedilnega pribora natančno. Cameron slovi kot izredno militanten režiser, s katerim ni najlažje delati. Da bi dobil perfekten posnetek, je igralce gnal do roba svojih zmožnosti. Številni so se zaradi ponavljajočega snemanja v mrzli vodi prehladili, dobili bolezen ledvic in gripo. Kate Winslet je dejala, da s Cameronom ne bi več nikoli delala. Leonardo DiCaprio pripomb ni imel.

Titanik water

3. Fenomenalna glasba

James Cameron je zgodbo napisal ob poslušanju irske glasbenice Enye. Slednji je ponudil možnost, da pripravi glasbo za film, a je odklonila. Povezal se je z Jamesom Hornerjem, ki je poskrbel za epsko glasbeno podlago, ki film dvigne na višji nivo. Če v isti sapi omenimo besedi Titanik in glasba, najbrž vsi pomislite na pesem Celine Dion – My Heart Will Go On. Slednjo je Horner napisal brez dovoljenja Camerona in je slednjega stežka prepričal, da jo je sploh vključil v film. Hvala bogu, da ga je. Film je prejel vse možne oskarje povezane z glasbo, kot tudi štiri Grammye, izvirna glasbena podlaga pa je bila svojčas najbolje prodajana orkestralna glasba vseh časov – prodanih je bilo kar 11 milijonov kopij izvirne glasbene podlage.

4. Najdražji in hkrati najbolj dobičkonosen film vseh časov

Titanik je bil v času svojega izida najdražji film vseh časov. Sprva bi ga moral izdati studio 20th Century Fox, a se je snemanje nekoliko zavleklo in precej podražilo, zato so od Camerona zahtevali, da odreže dobro uro dogajanja. Slednji je znamenito izjavil: “Hočete skrajšati moj film? Morali me boste odpustiti! Me hočete odpustiti? Morali me boste ubiti!”. Zagonetko so rešili tako, da so k produkciji povabili produkcijsko hišo Paramount Pictures, ki je prispevala denar in sodelovala pri distribuciji filma. Titanik je v blagajne kinematografov prinesel 2.187.535,296 milijonov dolarjev in 12 let držal primat najbolj dobičkonosnega filma vseh časov (do izida prvega filma Avatar, prav tako Jamesa Camerona).

Titanik boat drowning

5. Rekordno število nominacij in zmag na oskarjih

Titanik je izenačil rekord filma All About Eve na podelitvi oskarjev s kar 14. nominacijami. Slavil je v 11. kategorijah, kar je prav tako pomenilo izenačitev rekorda s filmom Ben-Hur. Slavil je v kategorijah za: najboljši film, režija, fotografija slike, scenografija, kostumografija, zvok, izvirna glasbena podlaga, izvirna pesem, montaža slike, montaža zvoka in vizualni učinki. Neuspešen je bil v kategorijah igralke v glavni vlogi (Kate Winslet), igralke v stranski vlogi (Gloria Stuart) ter maska in ličenje. Šokantno je Akademija spregledala Leonarda DiCapria, ki ni dobil niti nominacije. Ko danes gledamo nazaj, se to zdi smešno. Podelitev oskarjev je zaznamoval James Cameron s svojim govorom »Jaz sem kralj sveta!«.

Povzetek

Titanik ni samo eden najbolj uspešnih filmov vseh časov, temveč tudi eden najboljših. Ob 25. obletnici izida imamo v slovenskih kinematografih možnost videti film v najboljši kvaliteti do zdaj. Močno priporočamo obisk lokalnih kinematografov in ogled na največjem možnem platnu. Večna tragedija tudi po 25. letih še vedno izzove enako močan čustven odziv.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih