Filmi, ki so spremenili filmsko industrijo: Taksist (1976)

Če obstaja popoln film, potem je eden izmed njih zagotovo Taksist. Kultna klasika iz leta 1976, ki po skoraj 50 letih od prvega predvajanja še vedno ostaja ena najbolje strukturiranih in najboljših filmskih mojstrovin, kar smo jim bili priča. Njegovo pripovedovanje, dogajanje, razvoj likov, glasba in vse ostalo je dovršeno na tako zelo visokem nivoju, da film kljub svojim letom še vedno ostaja aktualen, navdihujoč in inspirativen.

Toda zakaj je Taksist tako zelo j***** dober? Odgovor je hkrati zelo preprost in obenem zelo kompliciran. Če na hitro odgovorimo, lahko rečemo, da se v dveh urah filma skupaj povežejo čisto vsi elementi, nastala celota pa je čista perfekcija. V njej se skriva toliko podrobnosti, ki gledalcu vplivajo na občutke, da lahko v filmu vedno znova uživamo in najdemo nekaj novega, saj skriva celo paleto popolnoma novih še neodkritih dogodivščin.

Seveda pa film ni samo prikaz nekega dogajanja enega nepoznanega taksista po imeni Travis Bickle (Robert De Niro), ampak je bolj umetniški “reality hit”, ki testira vsakega gledalca na zelo skrit in prefinjen način. Vsak bo film seveda videl po svoje, vendar bo lahko skozi dogajanje in razvoj lika spoznaval globino in kompleksnost lastne osebnosti. Sprva nelogične odločitve in nevsakdanje miselnosti bodo najprej lahko izgledale kot čista utopija, po vseh dialogih, situacijah in dogajanjih pa bo lik postal dosti bolj dostopen, razumljen in vsakdanji. Spoznamo ga lahko celo tako globoko, da ga ne samo razumemo, pač pa se z njim celo lahko poistovetimo.

Zato je Taksist, poleg vseh nadpovprečnih elementov, ki so perfektni tudi sami po sebi (kot je npr. režija Scorseseja, glasba Hermanna, predstavitev okolja in časa, igre, tempa, kamere itd.), pač klasa za sebe in film, ki je lastnoročno spremenil filmsko industrijo za vedno. Skozi leta zori še bolje kot vino, hkrati pa nas še vedno napaja z inspiracijo in realnostjo, ki se dogaja z nami ali okoli nas. Za nameček pa je dodaten čar filma tudi to, da zaradi svoje nesporne kvalitete združuje ljudi in omogoča kvalitetno debato, ki se lahko razvije tudi v kaj več kot samo izmenjavo mnenj.

Kaj več je sploh še lahko film ali filmska umetnost?

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih