Filmi, ki so spremenili filmsko industrijo: Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev

Tokrat bomo v rubriki filmi, ki so definirali filmsko industrijo pogledali velikega zmagovalca oskarjev in zaključek trilogije Gospodar prstanov. Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev je prvi fantazijski film, ki je bil tako uspešen na podelitvi oskarjev in je upravičeno domov odnesel kar 11 oskarjev, s čimer se je izenačil s filmoma Ben Hur in Titanik. Zakaj je bila franšiza tako uspešna? No, pa poglejmo.

Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev je tretji film v trilogiji franšize Gospodar prstanov, ki temelji na istoimenskih knjigah avtorja J. R. R. Tolkiena. Ta je bil znan po tem, da je bralce znal popeljati v svet fantazije s svojimi podrobnimi opisi vseh malenkosti. V knjigah Gospodar prstanov in Hobbit smo tako imeli občutek, da smo zraven glavnega protagonista. V tem primeru je bila upodobitev tako obširnega sveta zelo zahtevna naloga, ki je režiserju Petru Jacksonu odlično uspela.

Vsi trije filmi so zelo visoko ocenjeni na platformi IMDB: Bratovščina prstana = 8.9, Stolpa = 8.8 in Kraljeva vrnitev = 9.0. Prav tako pa so vsi imeli uspehe na podelitvi. Prvi film je domov odnesel štiri oskarje, drugi dva, tretji pa kar 11. Po originalni trilogiji Vojne zvezd je Gospodar prstanov druga trilogija, ki je z vsemi naslovi slavila v kategoriji vizualnih učinkov.

Franšiza Gospodar prstanov je naredila kar okrog tri milijarde dolarjev dobička kinematografom po celem svetu, od tega je bil zadnji film najbolj dobičkonosen s 1, 146, 030, 912 dolarji. Denarja za produkcijo so sicer za tisti čas imeli neverjetno veliko, in sicer kar 94, 000, 000 dolarjev za vsak film, a se jim je vse več kot uspešno povrnilo.

To je nekaj o celotni franšizi, sedaj pa poglejmo zakaj je ravno Kraljeva vrnitev tako pomemben za filmsko industrijo.

1. Zmaga v vseh nominiranih kategorijah

peter jackson oskarji

Kraljeva vrnitev je, kot na to namiguje sam naslov, bila resnično kraljeva. Film je bil nominiran v 11 kategorijah: najboljši film, režija, prirejeni scenarij, montaža, kostumografija, scenografija, maska in ličenje, izvirna glasbena podlaga, izvirna pesem, zvok in posebni vizualni učinki ter zmagal v absolutno vseh. Tako visoko število oskarjev je do tistega trenutka uspelo osvojiti le filmoma Ben-Hur (1959) in Titanik (1997). Sta pa slednja imela še nekaj dodatnih nominacij, zato Kraljeva vrnitev velja za največjo “metlo” v zgodovini oskarjev. To je še toliko bolj pomembno, saj je Gospodar prstanov prvi film, ki mu je uspelo zmagati tako visoko število oskarjev s fantazijskim žanrom.

2. Nagrade niso spregledale fantazijskega žanra

Kraljeva vrnitev je z zmagami poskrbel, da fantazijski žanr s kvalitetnim filmom lahko osvoji največje filmske nagrade. Pred tem je Akademija bila zelo resna in fantazijskega žanra ni precej cenila ter mu ni namenila veliko pozitivnih kritik. Franšiza Gospodar prstanov in predvsem film Kraljeva vrnitev so ta led uspešno prebili ter pokazali, da je prostor za tovrstne filme tudi na podelitvah nagrad.

3. Najbolj epska scena v zgodovini filma

Za mnoge so najbolj epske scene v zgodovini filma ravno v Gospodarju prstana, saj jih je na izbiro toliko, da se pri vsakem posamezniku najde druga najljubša. V filmu Kraljeva vrnitev enostavno ne moremo spregledati dih jemajoče ‘The Ride of the Rohirrim’ in bitke, ki sledi. Šele tukaj se vidi, koliko denarja je bilo vloženega v produkcijo in za kako megalomanski projekt gre. Zagotovo se vam je ta bitka vtisnila v spomin in je po ogledu verjetno nikoli ne boste pozabili.

4. Popolna upodobitev podrobnega sveta Tolkiena

Knjiga Kraljeva vrnitev ima 416 strani. Film tudi zaradi tega upravičeno traja kar 3 ure 21 minut, za prave oboževalce in ljubitelje pa je edina prava verzija režiserjev rez, ki traja celo 4 ure in 23 minut. Seveda Petru Jacksonu ne bi uspelo vseh podrobnosti zajeti tako učinkovito, če bi varčeval z minutami, kar pa presenetljivo ni zmotilo gledalcev. Ti so uživali v vsaki sekundi izvrstno dodelanega sveta na velikem platnu in tako je prišlo do pozitivnega odziva z vseh strani. Film velja za eno najboljših filmskih adaptacij kake knjižne uspešnice. Prisotni so že dvomi pred novo in težko pričakovano Amazonovo serijo Gospodar prstanov, še posebej po trilogiji Hobbita, in odličnemu delu Jacksona se bo verjetno nemogoče približati. Če bo serija pol tako dobra kot originalna trilogija, bo vsekakor vredna ogleda.

5. Vsi vizualni učinki in prizori v filmu so posebni

Velik uspeh pri Kraljevi vrnitvi je treba pripisati temu, da je občinstvo stoodstotno predano filmu in navezano na like. S tem so ustvarili številne nepozabne prizore, ki jih gledalec po ogledu filma ne more pozabiti. Hollywood je takrat mislil, da določenih stvari ni možno posneti, a je Jackson z različnimi epskimi prizori ta mit takoj razbil. Temu primerno so oskarji za vizualne učinke pri vseh treh filmih romali v njihove roke. Zdi se, da vsak vsaj okvirno ve, o čem govorita prvi in zadnji film, kljub temu da si ga morda niti ni ogledal oz. ogledala. V raznih kinodvoranah po svetu je tako prišlo do aplavzov, ko je Frodo končno prišel do konca svoje pustolovščine, česar ne zasledimo pogosto. Nazadnje je tovrstne reakcije uspelo pričarati filmu Maščevalci: Zaključek.

6. Nova generacija je dobila svojo ‘Vojno zvezd’

Na določeni točki je bila takratna generacija morda premlada, da bi se lahko stoodstotno poistovetila s prvimi filmi Vojne zvezd, zato je bila franšiza Gospodar prstanov še toliko bolj pomembna. Nova generacija je velikokrat omenjala Gospodar prstanov in Harry Potter, kot tisti franšizi, ki se lahko primerjata z Vojno zvezd. Kraljeva vrnitev je bil pri tem seveda ključen kamenček v mozaiku, saj je Jackson najprej razmišljal o tem, da bi posnel le dva filma, a na koncu so skupaj s sodelavci prišli do edinega smiselnega zaključka, da posnamejo tri. V zadnjem filmu se zgodi toliko pomembnih prizorov, da si enostavno drugače ne moremo predstavljati te popolne fantazijske trilogije.

Zaključek

Hobbit je bil solidna, a nepotrebno dolga trilogija, saj ni bilo toliko podrobnosti za upodobitev na velikem platnu, kot je to zahteval Gospodar Prstanov. Komaj čakamo, da vidimo, kaj bo ponudila nova Amazonova serija Gospodar prstanov: Prstani moči. Upamo na najboljše, saj je proračun za serijo največji v zgodovini TV, a težko se bo približati Jacksonovi briljanci.

Zelo nas zanima tudi vaše mnenje. Zato bomo zelo veseli vašega komentarja na naših družbenih omrežjih.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih