Filmi, ki so spremenili filmsko industrijo: 2001: Vesoljska odiseja

Pred kratkim je izšla nova edicija prestižnih lestvic kritikov in režiserjev revije Sight and Sound, ki se posodobi na vsakih 10 let. Med bogato izbiro izvrstnih filmov smo se tako odločili, da tokrat pobližje pogledamo legendarnega 2001: Vesoljska odiseja, ki je eden najboljših izdelkov ikoničnega in ekscentričnega režiserja Stanleyja Kubricka.

Kubrick se lahko pohvali z rekom kvaliteta nad kvantiteto, saj v svoji karieri ni posnel veliko filmov, a tiste, ki jih je, so s strani kritikov in občinstva velikokrat dobivali velike pohvale. Njegov perfekcionizem pri snemanju je eden od glavnih razlogov, zakaj vedno dobimo tako tehnično popoln izdelek in zakaj so snemanja trajala tako dolgo. Njegovi najbolj priljubljeni projekti so Izžarevanje, Peklenska pomaranča, Full Metal Jacket in seveda 2001: Vesoljska odiseja.

V 2001: Vesoljska odiseja se gledalec preseli v vesolje, kjer se sooča s temami kot so človeška evolucija, tehnologija, umetna inteligenca in zunajzemeljsko življenje. Film je izšel leta 1968 in je bil za svoj čas revolucionaren v številnih pogledih, tako tehnološko kot intelektualno, z dodatkom umetne inteligence pa je vse skupaj lepo povezal v odlično zgodbo, kjer se ekipa odpravi na Jupiter, da bi odkrili izvor skrivnostnega artefakta. Ladjo upravljata dva astronavta, pomaga pa jima superračunalnik H.A.L. 9000.

Film je na platformi IMDB ocenjen z 8.3 in na lestvici najboljših filmov na platformi spada na 92. mesto. Film je na strani ocenilo skoraj 670 tisoč uporabnikov. Na platformi Rotten Tomatoes je od 115 recenzij kar 92 odstotkov ljudi mnenja, da je film vreden ogleda, občinstvo pa mu je namenilo 89 odstotkov z več kot 250 tisoč oddanimi glasovi. Vredno je omeniti še platformo Letterboxd na kateri so uporabniki s skoraj 480 tisoč glasovi filmu namenili oceno 4,3 od 5. Od tega je kar 213 tisoč uporabnikov film ocenilo s petimi zvezdicami.

Na oskarjih je prejel 4 nominacije in zmagal v kategoriji najboljši vizualni učinki. Če bi sedaj pogledali za nazaj, je jasno, da bi moral veličastni Stanley Kubrick domov odnesti še kak kipec ali dva več. S proračunom 10.5$ milijonov so naredili kar 146$ milijonov dobička.

V nekaj točkah poglejmo, kako je film 2001: Vesoljska odiseja spremenil filmsko industrijo.

1. Svetlobna leta pred vsemi

V filmu spoznamo superračunalnik H.A.L. 9000, ki nam v letu 1968 predstavi umetno inteligenco, katero v današnjem svetu že poznamo. Predvsem dialog, ki ga lahko imamo dandanes s tehnologijo, je neverjeten in zanimivo (ali mogoče strašno) bo videti, kaj bo pomenilo, ko bomo začeli glasu dodajati še fizično podobo. V filmu ima H.A.L. 9000 veliko dovoljenj, npr. da upravlja z vesoljskim plovilom in to je na koncu tudi razlog za tragičen konec ekspedicije. Vesoljska odiseja je bila tako svetlobna leta pred vsemi, kar se tiče tehnologije in predstavitve umetne inteligence, saj je praktično predvidela prihodnost in prikazala pluse ter minuse novih tehnologij.

2. Spektakularna uporaba vizualnih učinkov

Vse prej omenjene elemente lahko vržemo v isti koš, saj je bil Kubrick zaslužen za čisto vse. Svoje projekte je imel popolnoma pod nadzorom. Za osupljive vizualne učinke je film prejel oskarja, kar je dodatno potrdilo njegovo izjemno inovativnost. Kubrick je predvsem pazil, da je bilo vse znanstveno točno in poskrbel je za izjemno realistične vizualne učinke. Poleg tega je prikazal neverjeten monolit, the Discovery One, realne obleke astronavtov in nadrealistično potovanje skozi kozmos. S tem je postavil raven produkcijskega dela znanstvenofantastičnih filmov tako visoko, da so v prihodnosti vsi na tem področju črpali navdih prav po njem. George Lucas, ustvarjalec sveta Vojne zvezd, je komentiral, da je »2001 ultimativni znanstvenofantastični film, katerega bo zelo težko kadarkoli prekositi.«

3. Ikonični prehod in fenomenalna glasbena kompozicija

Na začetku filma dobimo ikonični prehod, ki smo ga že videli v številnih filmih, uporabljenega na različne načine. Govorimo o opici, ki v zrak vrže kost, ta pa se spremeni v vesoljsko plovilo. V tem prizoru Kubrick v nas dodatno vzbudi domišljijo z uporabo »The Blue Danube Waltz« Johana Straussa II. In »Also sprach Zarathustra« Richarda Straussa. Z uporabo in kompozicijo revolucionarnih skladb dobimo izvrsten začetek filma, ki nas popelje na neverjetno vizualno avanturo. Podoben primer tega bi bila glasba Johna Williamsa v franšizi Vojna zvezd in filmih E.T. ter Bližnja srečanja tretje vrste, ali Jerry Goldsmith v Alien in Star Trek oz. Mica Levi v Under the Skin. Močna zapuščina 2001 je v vseh primerih še kako prisotna.

4. Psihedelični in eksperimentalni navdih

Predstavljajte si, da bi Star Gate prizor videli v letu 1968. Mislim, da s tem stavkom jasno povemo, kako unikaten izdelek nam je Kubrick takrat predstavil, saj je ravno ta prizor postal znamenitost v filmski industriji, natančneje pri eksperimentalnem kinu. V tistem času pred tem ni bilo možno videti kaj takega, zato je občinstvo osupnil s svetlobo in zvokom. Dela kot so Altered State, Enter The Void, Under The Skin, Interstellar, Annihilation in Twin Peaks: The Return (Epizoda 8) so vsa črpala navdih v tem znamenitemu prizoru. Tudi petdeset let kasneje je to še vedno eden največjih vrhuncev v zgodovini filmske industrije, ki nas vedno znova preseneča, ne glede na to, koliko je star.

5. Prvo mesto na lestvici režiserjev revije Sight and Sound

2001 vesoljska odiseja sight and sound lestvica

Lestvica revije Sight and Sound je za filmske navdušence nekaj posebnega, saj se posodobi le na vsakih 10 let. Tokrat smo na strani kritikov dobili velike premike, a še pomembnejši premik je na strani režiserjev. Na strani kritikov je bila Vesoljska odiseja že leta 2012 na 6. mestu in ga letos tudi ohranila. Na drugi strani, kjer so glasovali režiserji, pa je bil leta 2012 na 2. mestu, letos pa se je prebil na sam vrh. Preskočil je Tokyo Story, tako kot je slednji pred desetimi leti končal dolgo obdobje vladanja filma Državljana Kanea. To še dodatno pove, kako močno ustvarjalci filmov cenijo Vesoljsko odisejo in Kubricka ter zakaj je to film, ki je absolutno spremenil in definiral filmsko industrijo.

Zaključek

2001: Vesoljska odiseja je v vseh pogledih popoln izdelek. Ali je to film za vas, je drugo vprašanje na katerega si boste lahko odgovorili le vi sami. Vsekakor si ga morate ogledati, če še to niste storili (po možnosti v kinu na največjem možnem platnu). Pomembno je, da si film ogledate brez večjih motilnih faktorjev, saj boste le na takšen način lahko stoodstotno doživeli slikovito in spektakularno izkušnjo, ki smo jo orisali v naši analizi.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih