Filmi, ki se odvijajo na noč čarovnic

V Sloveniji 31. oktobra praznujemo dan reformacije, vendar pa si ta datum (žal) večina zapomni zaradi uvoženega ameriškega “praznika” noči čarovnic, ko se ljudje za eno noč oblečejo v strašljive kostume, se bašejo s sladkarijami in / ali alkoholom in seveda gledajo grozljivke. Zato smo pri Filmologiji za vas našli deset filmov, ki se odvijajo točno na noč čarovnic, 31. oktobra. 

Noč čarovnic (1978)

Zdi se pravično, da lestvico začnemo s filmom, brez katerega si ne moremo predstavljati nobene noči čarovnic; psihološki slasher Noč čarovnic režiserja Johna Carpenterja tudi po skoraj 45. letih še vedno predstavlja klasiko suspenza in strahu, hkrati pa je občinstvu predstavil eno od največjih ikon filmskih grozljivk, neuničljivega serijskega morilca Michaela Myersa. Karkoli bi še lahko zapisali o tej mojstrovini, bi bilo škoda besed; Noč čarovnic je film, ki bi ga konec meseca oktobra moral gledati vsak oboževalec grozljivk. 

Strašljive zgodbe / Scary Stories to Tell in the Dark (2019)

Strašljive zgodbe, priljubljena mladinska knjiga, v kateri so – kot izdaja naslov – zbrane kratke grozljive štorije, je leta 2019 dobila svojo filmsko adaptacijo v režiji Andreja Overdala. Film je postavljen na noč čarovnic leta 1968 in spremlja tri najstnike, ki trčijo ob klateža in njegovo skrivnostno knjigo mračnih zgodb, ki kmalu presekajo mejo med fikcijo in resničnostjo. Strašljive zgodbe je presenetljivo spodobna, duhovita in strašljiva mladinska strašljivka, ki odlično ujame vzdušje noči čarovnic in prepriča z idealno kombinacijo črnega humorja, groze in suspenza. 

Vran / The Crow (1994)

Kultna gotska rock’n’roll srhljivka Vran je ob izidu leta 1994 zbudila ogromno pozornosti zaradi tragične nesreče, ko je glavnega igralca Brandona Leeja le nekaj dni pred koncem snemanja pokosil strel iz pištole, kjer so se namesto slepih nahajali pravi naboji. Še bolj ironično pa je, da se film Vran vrti okoli ideje, da nihče nikoli ni povsem mrtev; rockerja Erica Dravena in njegovo dekle na noč čarovnic umorijo, leto dni kasneje pa se Eric vstane od mrtvih kot mistični Vran, ki med citiranjem  Edgarja Allana Poeja in Williama Shakespearja ne pozabi za seboj puščati krvave sledi vseh, ki so mu zagrenili življenje. Vran je stilsko izpopolnjen, napet, krvav, morbiden in z neogotsko atmosfero obdan triler, ki je postal večji od življenja. 

Boys in the Trees (2016)

Avstralski film Boys in the Trees je ganljiva kombinacija najstniške drame o odraščanju ter fantazijskega trilerja o travmi, prebolevanju in odpuščanju. Film sledi dvema dečkoma, ki na noč čarovnic med sprehodom skozi gozd obujata spomine na otroštvo, ki se bo kmalu končalo, pri tem pa sčasoma trčita ob kruto resnico, ki ju bo za vedno spremenila. Boys in the Trees je film, ki resda drži visok nivo suspenza in blage groze, vendar njegov name ni prestrašiti, ampak ganiti in to mu še kako dobro uspe. Pripravite robčke, resnično jih boste potrebovali! 

Trick ‘r Treat (2006)

Šolski ravnatelj, ki živi skrivno življenje serijskega morilca. Lokalna devica, oblečena v kostum rdeče kapice, vrže oči na popolnega fanta, ki pa se izkaže, da je vse prej kot to. Skupina razvajenih najstnikov se odloči ušpičiti lumparijo s tragičnimi posledicami. Mož in žena s popolnoma različnim pogledi na praznovanje noči čarovnic se zapleteta v usodni prepir. Štiri zgodbe, ki jih povezuje demonski otrok v oranžni pižami, predstavljajo tkivo hudobne, duhovite in strašljive črne komedije Trick ‘r Treat, ki velja za enega najboljših filmov na temo noči čarovnic in danes uživa kulten status. 

Ghostwatch (1992)

Britanska televizijska hiša BBC si je leta 1992 privoščila drzen eksperiment; na noč čarovnic je v živo predvajala televizijsko oddajo Ghostwatch, katere ekipa je raziskala ozadje paranormalnih aktivnosti v hiši družine, katero naj bi že več let teroriziral nevidni duh po imenu gospod Pipes. Oddaja je dosegla rekordno gledanost in sprožila burne odzive javnosti, ki je bila prepričana, da je vse, kar se je v oddaji zgodilo, bilo resnično. Kasneje se je izkazalo, da je bila oddaja v celoti izmišljena, njena struktura in pristop pa sta kasneje tlakovala pot žanru filmov z najdenimi posnetki kot sta Paranormalno in Čarovnica iz Blaira

Terrifier (2016)

Pozabite na klovna Pennywisa iz Kingove epske srhljivke Tisto, tu je sadistični in perverzni klovn Art (nepozabni David Howard Thorton), ki nima namena ljudi zabavati, ampak jim odreti kožo. Terrifier, speči hit med oboževalci krvavih grozljivk leta 2016, nima ravno izvirne zgodbe; Tara in njena sestra Victoria na noč čarovnic postaneta tarči ubijalskega klovna in kar sledi, je slabo uro in pol dolga orgija krvi, absurdnega nasilja, črnega humorja, nesramežljive eksplotacije in mikavne morbidne zabave. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih