Festival dokumentarnega filma se vrača v kinodvorane

Festival dokumentarnega filma se po lanski spletni izdaji vrača v dvorane. Od 9. do 16. marca bo v Cankarjevem domu, v Kinodvoru in v Slovenski kinoteki na voljo 22 celovečernih in trije kratki filmi. Med drugim si bo možno ogledati filme preko videa na zahtevo. Uvodni film festivala bo Odpuščanje režiserke Marije Zidar.

Po številnih prestavljenih dokumentarnih filmih se letos festival dokumentarnega filma predstavlja v hibridni različici.

V tekmovalnem delu se bodo za nagrado Amnesty International Slovenije (AIS) potegovali različni filmi, kot so Prvih 54 let: Skrajšani priročnik za vojaško okupacijo Avija Mograbija, Država, ki se lepo vede Davida Dufresneja, dokumentarec v času največjih protestov rumenih jopičev v Franciji, Nuklearna družina Travisa in Erin Wilkerson o ameriški agresiji zadnjega stoletja, Otroci megle režiserke Ha Le Diem o tradiciji poročanja otrok v Vietnamu ter otvoritveni film Odpuščanje Marije Zidar, ki govori o zakoreninjenosti patriarhalnih principov v albanskem visokogorju.

odpuščanje otvoritveni film fdf

Raznoliki sklopi dokumentarnih filmov

Med drugim bodo imeli še pet različnih aktualnih oziroma družbenokritičnih filmov, ki se navezujejo na tekmovalni sklop, a prinašajo večje in medijsko bolj izpostavljene zgodbe. Sklop mitov, ikon in medijev bo preko filmov predstavil inovativne posameznike, družbene fenomene, medijske tematike in/ali nikoli raziskane zgodbe, ki osvetljujejo popularnejše vidike sodobnega življenja ter zgodovine.

Nazadnje velja omeniti še sklop intimnih in globalnih portretov, ki, kot nam pove že naslov, povedo majhne, skrbno stkane zgodbe, ki se lahko nanašajo bodisi na posameznika bodisi na določen prostor ali čas.

smučarske sanje

Zanimivih in unikatnih filmov si bo tako možno ponovno ogledati kar precej, zato poskrbite za svojo vstopnico, pa tudi, če je to preko spleta.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih