Fargo: deset let televizijske perfekcije

Fargo je antologijska nadaljevanka, ki je delno navdihnjena s strani istoimenske filmske klasike bratov Coen iz leta 1996, v kateri so blesteli Frances McDormand, Steve Buscemi in William H. Macy. Zmes črne komedije, groteske in absurdne kriminalke je nekaj, kar je težko imitirati, toda serija, ki jo je leta 2014 ustvaril Noah Hawley, je fenomenalno ujela duh filma in ga uspela nadgrajevati skozi pet sezon, ki jih bomo tokrat pregledali od “najslabše” do najboljše. Velja omeniti zgolj to, da je Fargo ena redkih serij, katere kvaliteta je skozi pet sezon ostajala na izredno visoki ravni, zatorej tudi njeni najšibkejši trenutki še vedno ostajajo na vrhu kvalitetne televizijske produkcije.  

5. Tretja sezona (2017)

Tretja sezona serija Fargo se odvija leta 2010 in v ospredje postavlja rivalstvo med bratoma Rayjem in Emmitom (oba igra Ewan McGregor), ki ga zaneti kraja Emmitove neprecenljive znamke, kar sproži cel kup absurdnih in tragičnih zapletov. Sezono odlikujejo odlične igralske predstave, ostri črn humor ter cel kup inteligentnih dialogov / monologov, vendar pa je njena “težava” zgolj ta, da v primerjavi s prvo in drugo sezono ponudi reprizo njunih najboljših trenutkov. Drugače povedano; tretja sezona Farga ne osveži zmagovalne formule, ampak jo (sicer kompetentno) zgolj reciklira. 

4. Četrta sezona (2020)

Četrta sezona serije predstavlja zanimiv in povečini posrečen eksperiment; namesto kriminalnega trilerja o velikih zločinih, v katere se zaplete “mali” človek, je Fargo v četrti izdaji epska gangsterska drama, ki prej spominja na nekoliko podcenjeno mojstrovino bratov Coen Millerjevo križišče. Ta drastični odmik je najverjetneje glavni razlog, da mnogi oboževalci četrto sezono obravnavajo za “najslabšo”, kar je krivično; tudi, če zgodba ne diši po snegu in krvi, gre za še vedno kompleksno, družbeno kritično in duhovito zgodbo, polno nepredvidljivih preobratov in odličnih igralskih predstav, še posebej Chrisa Rocka v svoji najboljši vlogi doslej. 

3. Peta sezona (2023)

Peta sezona, ki se je pred kratkim zaključila, predstavlja vrnitev h “koreninam” serije; tokrat je v ospredju navidez zdolgočasena gospodinja (izvrstna Juno Temple), ki jo nekega dne iz neznanega razloga ugrabijo, kasneje pa se izkaže, da jo je odkril njen bivši mož, vplivni sadistični šerif (razposajeno zlobni Jon Hamm). Posebnost pete sezone je v tem, da že znani formuli humorja in nasilja doda še nekaj presenetljivo navdihujočih citatov, ki v sicer temačno zgodbo vnašajo trenutke upanja, ki nikoli ne izpadejo sentimentalno ali osladno. Pripravite se tudi za enega od najbolj čustvenih epilogov v zgodovini televizije. 

2. Prva sezona (2014)

Fargo je v svoji prvi sezoni še najbolj tesno zvezan z istoimenskim filmom, kar pa ne pomeni nič slabega. Poleg nekaterih posrečenih referenc je tudi okvirna zgodba precej podobna filmski; zavarovalniški agent Lester Nygaard (Martin Freeman) ob naključnem srečanju s skrivnostnim neznancem Malvom (Billy Bob Thorton) pade v mrežo umorov, prevar in pohlepa, ob tem pa trči ob dobrosrčno policistko Molly (Allison Tolman, ki tako kot McDormandova predstavlja srce zgodbe). Že po nekaj epizodah postane jasno, da serija več kot očitno razume izvorni material in tega tudi nadgradi, po zaslugi fenomenalnega igralskega ansambla in celega kupa bizarnih zapletov pa deset epizod mine kot bi mignil. 

1. Druga sezona (2015)

Prva sezona, ki je bila že sama po sebi briljatna intepretacija kultnega filma, služi kot generalka za mojstrovino, ki je sledila slabo leto dni kasneje. Druga sezona nadaljevanke Fargo je namreč čista perfekcija; posrečene šale, barvit in fenomenalen igralski ansambel, cel kup odštekanih zapletov, ki med drugim vključuje celo obisk nezemljanov ter nepopustljiv tempo tvorijo nekaj najboljšega, kar je bilo moč uzreti na malih ekranih v zadnje četrt stoletja. Od te točke naprej je postalo jasno, da bo serija Fargo brez težav stala ob strani svojemu filmskemu kolegu. 

Poiščite nas na družbenih omrežjih