Eksperimentalni celovečerec Ne misli, da bo kdaj mimo z veliko zmago na 26. FSF

Včeraj se je zaključil 26. Festival slovenskega filma Portorož na katerem si je bilo možno ogledati več različnih zanimivih slovenskih izdelkov iz filmske industrije. Na zaključni slovesnosti je glavno nagrado za najboljši celovečerni film odnesel Ne misli, da bo kdaj mimo režiserja Tomaža Groma.

Poleg glavne nagrade je Tomaž Grom prejel tudi vesno za najboljšo izvirno glasbo. V filmu je Grom poskrbel za scenarij, režijo, kamero, montažo in glasbo. Vesni za najboljši celovečerni igrani film in najboljši scenarij (Marko Šantić, Goran Vojnović, Sara Hribar) je prejel film Zbudi me režiserja Marka Šantića.

ne misli da bo kdaj mimo

Vesna za najboljšo režijo je šla v roke Ivanu Gergoletu za film Mož brez krivde, ki je dobil tudi nagrado Art kino mreže Slovenije in nagrado IRIDIUM za najboljši celovečerni prvenec. Film Opazovanje (Janez Burger) je dobitnik treh nagrad: Diana Kolenc je za vlogo Lare v prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo, Špela Jelovčan in Vasja Kokelj vesno za najboljšo scenografijo, Julij Zornik in Igor Popovski pa vesno za najboljši zvok.

Vesno za najboljšo stransko žensko vlogo je prejela Vesna Pernarčič za vlogo Špele v filmu Vzornik (Nejc Gazvoda), ki je dobil tudi vesno za najboljšo kostumografijo (Katarina Šavs). Vesno za najboljšo montažo je dobila Sara Gjergek za film Duhovnica (Maja Prettner), ki je prejel tudi nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk.

Marko Brdar je bil nagrajen za najboljšo fotografijo za film Varen kraj (Juraj Lerotić), ki je dobil tudi vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. Vesno za najboljši dokumentarni film je prejel film Telo (Petra Seliškar), vesno za najboljši kratki igrani film Kako sem se naučila obešati perilo (Barbara Zemljič), vesno za najboljši animirani film Borbike (Nika Jurman) in vesno za najboljši študijski film Alenka (Kristian Bernard Irgl).

Podeljeni sta bili še dve vesni za posebne dosežke, in sicer celovečernemu dokumentarcu Pero (Damjan Kozole) in kratkemu filmu Zemlja (Alex Cvetkov). Vesne za najboljši eksperimentalni film člani žirije niso podelili.

Nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk FIPRESCI in vesno za najboljši film po izboru občinstva (povprečna ocena 4,82) je prejel dokumentarni celovečerec Duhovnica (Maja Prettner).

Poiščite nas na družbenih omrežjih