Dune: 6 glavnih razlik med knjigo in filmom

V teh dneh vsi govorimo samo o enem filmu: Dune: peščeni planet, 2. del. Ta že podira rekorde in je iz zimskega spanca prebudil vse filmoljube širom zemeljske oble. Film je posnet po legendarni istoimenski knjižni uspešnici, zato smo kot pravi ljubitelji tega sveta podrobno analizirali vsako najmanjšo podrobnost. Našli smo nekaj razlik med knjigo in drugim filmom in za vas izpostavili 6 glavnih, ki se zdijo najbolj ključne.

Denis Villeneuve je velik ljubitelj knjige Franka Herberta, a to ne pomeni, da ni za potrebe filmskega scenarija nekoliko spremenil nekaterih stvari. Teh je več kot zgolj 6, vendar smo se tokrat omejili na tiste najbolj pomembne. Kljub spremembam, film absolutno ohranja dušo in srce knjige, tako da lahko Villeneuvea le pohvalimo za odlično opravljeno delo.

Sledijo kvarniki, zato vsi tisti, ki si drugega filma še niste ogledali, berite naprej na lastno odgovornost.

1. Manjši časovni skok in nerojena Alia

Lady Jessica

Knjiga Franka Herberta je sestavljena iz treh delov. Zadnji del se začne po dveletnem časovnem skoku, med katerim se gospe Jessici rodi hči Alia. Dune: peščeni planet, 2. del skrajša čas, ki preteče med tem, ko se Paul pridruži Fremenom, in ko v spopadu pokonča Feyda-Rautho Harkonnena. V primeru filma mine manj kot devet mesecev, saj je Paulova mati še vedno noseča. Paul sicer v eni od vizij vidi svojo odraslo sestro, vendar je ob koncu filma še vedno v maternici Jessice.

2. Gurney Halleck ne poskuša ubiti Jessice

Prvi film, Dune: peščeni planet, je izpustil srdit lov na izdajalca v vrstah Atreidesov. V knjigi in filmu je bil dr. Yueh tisti, ki je pri napadu pomagal Harkonnenom, toda v Herbertovi zgodbi sta Gurney Halleck in Thufir Hawat prepričana, da je Jessica tista, ki je izdala svojega vojvodo. Ko se v knjigi Gurney ponovno sreča s Paulom in ugotovi, da je mati mladeniča še živa, poskuša Jessico ubiti. Paul ga ustavi in Gurney ponudi svoje življenje v opravičilo, vendar ga ne Paul ne Jessica ne sprejmeta, saj s to gesto pokaže, da je ostal zvest svojemu ubitemu vojvodi. V drugem filmu o maščevanju Gurneyja ni ne duha ne sluha.

3. Kje je Thufir Hawat?

Thufir Hawat

Thufir Hawat je imel že v prvem filmu precej obrobno vlogo, v drugem filmu pa ga sploh ni. V Herbertovi knjigi je Hawat eden od ključnih likov, ki ga po uspešnem napadu v svoje zavetje na Arrakisu ujame družina Harkonnen. Baron Harkonnen nato Hawata razglasi za svojega novega mentata. Medtem ko je v službi pri baronu, Hawat na skrivaj poskuša spodkopati barona in njegovega izbranega dediča. Feydu-Rauthi celo pomaga sestaviti načrt za atentat na njegovega strica. V svojem zadnjem prizoru poskuša imperator uporabiti Hawata, da bi ubil Paula. Namesto tega se mentat opraviči lady Jessici, ker je dvomil vanjo, in se ubije zvest svoji pravi družini, Hiši Atreides.

4. Paulova grožnja, da bo za vedno uničil začimbo

V knjigi, ko Paul pripravlja imperatorja na sestop iz prestola, manipulira z vesoljskim cehom tako, da grozi, da bo za vedno uničil začimbo z uporabo Vode življenja. Ceh se zanaša na začimbno melanžo in tega ne more tvegati, zato ubogajo njegove ukaze. Film spremeni komu Paul grozi in kako. V tem primeru se Paul loti velikih hiš v vesolju in namesto z Vodo grozi, da bo začimbo uničil z uporabo družinskega jedrskega orožja.

5. Paulov razlog za pitje vode življenja

Water of Life

Gurneyjev presenetljivi napad na Jessico v knjigi je spodbuda za Paula, da spije Vodo življenja. Zaradi skorajšnje smrti njegove matere se zaveda, da mora videti še dlje v prihodnost, če želi premagati Harkonnene in obvarovati tiste, za katere mu je mar. Drugi film spremeni podrobnosti v ozadju Paulove odločitve, da spije Vodo življenja, ne pa tudi duše filma. Končno se vda in gre na jug v Arrakis (kraj, ki ga v knjigi dejansko nikoli ne doseže), potem ko vizije kažejo, da Chani in drugi Fremeni umirajo, ko uporabi atomsko jedrsko orožje na vojščakih družine Harkonnen. S pitjem vode se v očeh Fremenov dokončno zasidra kot Lisan al Gaib, hkrati pa šele v tem primeru izve resnico o starših svoje matere (kar se v knjigi zgodi precej prej, po stiku z začimbo).

6. Večja vloga Chani in konec filma

Tako kot v knjigi se Chani in Paul zaljubita v drugem filmu, kjer je ona enako zaščitniška do njega. Toda film močno razširi njeno vlogo in jo spremeni. Tudi zaradi tega, ker jo igra Zendaya, je Chani veliko pomembnejši lik in ne zgolj podaljšek Paulove zgodbe. Chani je tudi edina Fremenka, ki na koncu filma Paula ni sprejela kot njihovega mesijo Lisana al Gaiba. Za razliko od romana, kjer Paulu pove, da bo ostala njegova priležnica, četudi bi se poročil s princeso Irulan, gre v drugem filmu svojo pot. Na koncu jo vidimo, kako sama ostane na Arrakisu, medtem ko se Fremeni odpravijo v boj in v začetek svete vojne v imenu Muad’Diba.

To je le nekaj glavnih razlik med knjigo in drugim filmom. Predlagamo tako branje knjige kot ogled filma, saj sta oba absolutno vrhunska.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih