Deseti maraton kratkih filmov MUVIT6x60 letos v Ljubljani

Jubilejni, že deseti maraton ustvarjanja kratkega filma MUVIT/6×60 ponovno odpira vrata filmskim ekipam. Letošnja avantura filmskega ustvarjanja se tokrat seli v prestolnico, v Ljubljano. Ustvarjeni filmi bodo doživeli premiero v Kinu Šiška, kjer bodo filmski kreativci, iznajdljivost ter ustvarjalnost ponovno združili v živo na podelitvi nagrad.

Jubilejno 10. poglavje maratona ustvarjanja kratkih filmov se letos vrača v polnem zagonu. Filmsko tekmovanje vsako leto poteka v drugem slovenskem mestu in po Radovljici, Postojni, Novem mestu, Celju, Sežani, Novi Gorici, Maribor in kar dveh online edicijah, se sedaj selimo v Ljubljano. Maraton pričenjamo s startom 21. avgusta in zaključno prireditvijo 25. avgusta v ljubljanskem centru urbane kulture, Kinu Šiška. 

Nekaj utrinkov iz preteklega leta si lahko ogledate TUKAJ.

Fotografije iz lanskega dogajanja lahko prenesete TUKAJ. 

Kot družbeno odgovoren projekt, ki ga vodi Zavod Muvit, se maraton ustvarjanja kratkih filmov MUVIT/6×60 osredotoča na promocijo kreativnega razmišljanja, iznajdljivosti in ustvarjalnosti filmskih kreativcev. Kreativnost in inovativnost zna presegati meje in tudi letošnji MUVIT ne bo izjema, česar se veselijo tudi organizatorji.

Gregor Graf, direktor in idejni vodja MUVIT/6×60 »organizatorje nas vsako leto navdihuje ustvarjalno vzdušje, adrenalinski naboj filmske tekme ter zagnanost ekip, da ustvarijo najboljše, kar znajo v 60 urah. Vsako leto znova je vznemirljiva zgodba, ki se zaključi z večerom, polnim emocij za vse, ki so del aktualnega maratona«.

9. MUVIT6x60 2022; Gregor Graf, direktor Muvit6x60, žiranti Rahela Jagrič Pirc, Maja Martina Merljak, Dominik Istenič ter programska vodja festivala Maja Šest (2)

Maja Šest, umetniška in programska vodja, dodaja »veseli nas, da je MUVIT tekom let pomagal razvijati filmske ustvarjalce in jim nuditi platformo, ki jim je prinesla neprecenljive filmske in življenjske izkušnje. Filmi so zato tudi vsako leto na višji produkcijski ravni in kot rečeno, si drznemo misliti, da smo k temu pripomogli tudi mi«.

Prvi koraki do uspeha v filmski industriji

Kreativno razmišljanje ne pozna meja, kar se je v preteklih letih izkazalo, kot neprecenljiva lastnost, ki je pripomogla k neverjetnim dosežkom ustvarjalcev filmov. Eden od dokazov za to je tudi izjava Jana Cvitkoviča, slovenskega filmskega in televizijskega režiserja, scenarista in igralca, »mislim, da so tu resnični talenti, da bodo ti ljudje še krojili usodo slovenskega filma«.

9. MUVIT6x60 2022; Matej Rimanič, ki na 9. Muvit6x60 dobil posebno omembo žirije (3)

Režiser in scenarist Luka Jurinčič, ki je sodeloval pri zmagovalnem filmu Klic noči (MUVIT/6X60 2017) in zmagovalnem filmu Alternativa (MUVIT/6X60 2021), pa humorno opiše pomen MUVITA v njegovem življenju »v letu, se čaka na tri stvari, in sicer na rojstni dan, na kres in na MUVIT/6×60«.

Vse filmske ekipe dobijo enake usmeritve pri ustvarjanju: akcija / stavek / predmet. Napisati morajo scenarij, posneti, zmontirati in oddati pa vsaj šest minut dolg film – in to v le 60 urah! Tako popolnoma vsako ekipo inspiracija popelje na povsem različne poti ustvarjanja.

V 60 urah do zlatega, srebrnega in bronastega MUVITA

MUVIT odpira vrata filmskim ekipam v ponedeljek, 21. avgusta, točno opoldne z razglasitvijo maratonskih usmeritev pri ustvarjanju filma. Ekipe imajo po prejemu usmeritev na voljo 60 ur filmskega ustvarjanja.

9. MUVIT6x60 2022; Zlati Muvit za Žigo Kukoviča in ekipo Plac Production (1)

Vsako leto priznana imena slovenske filmske scene združijo moči in kot strokovna žirija, ocenijo in nagradijo tri ekipe, ki najbolj kreativno uporabijo dane usmeritve v svojih filmih. Koga lahko pričakujemo v letošnji žiriji, naj zaenkrat ostane skrivnost, ki pa jo bomo zaupali prav kmalu.

Zaključna prireditev z razglasitvijo zmagovalcev bo na sporedu v živo v petek, 25. avgusta, v Kinu Šiška, kjer bodo prve tri ekipe prejele denarne nagrade, in sicer 1500 evrov za zlati MUVIT, 1000 evrov za srebrni in 500 evrov za bronasti MUVIT. Na čelu MUVITA pa bo njegov stari znanec, priljubljeni stand-up komik Rok Bohinc.

Prijave možne do 16. avgusta

Vsi ustvarjalci, ki želijo preizkusiti svojo kreativnost v intenzivnih 60 urah filmskega ustvarjanja, so vabljeni, da se prijavijo preko spleta do 16. avgusta in sodelujejo v nepozabni avanturi filmskega ustvarjanja tega poletja.

Vse novosti o dogodku lahko spremljate na njihovi spletni strani https://www.muvit6x60.com/ in njihovem Facebook profilu.

Viri slik: Valter Leban preko MUVIT

Poiščite nas na družbenih omrežjih