Črno-bela drama Belfast prejela glavno nagrado na festivalu v Torontu

Mednarodni filmski festival v Torontu oz. TIFF je eden večjih in pomembnejših filmskih festivalov na svetu. V preteklih letih so glavno nagrado pobirali resni oskar pretendenti in tudi letos naj ne bi bilo nič drugače. Glavno nagrado za najboljši film je prejela črno-bela drama Belfast. Zadnjih devet zmagovalcev je bilo kasneje tudi nominiranih za najboljši film na podelitvi oskarjev.

TIFF je letos potekal bolj tiho kot pretekla leta in je bil nekoliko zasenčen s strani drugih festivalov (Benetke, Telluride), ki so malo pred tem premierno predvajali prihajajoče uspešnice. Vseeno je tudi v Toronto filmska smetana prišla predstavit naslednje projekte in znani so zmagovalci.

Belfast nova Roma?

Glavno nagrado festivala za najboljši film oz. t.i. People’s Choice Award je prejela drama režiserja Kennetha Branagha Belfast. Za las je premagal filma The Power of the Dog in Scarborough. TIFF je precej dober napovednik uspeha tudi na oskarjih, saj so zmagovalci redno nominirani za najboljši film tudi tam. Lani je tako v Torontu kot na oskarjih slavil Nomadland. Belfast zelo spominja na film Roma, režiserja Alfonsa Cuarona, saj govori o določenem času v preteklosti (v tem primeru je dogajanje v 60-tih) v nekem kraju (v tem primeru Severna Irska), prav tako je posnet črno-belo in bo zagotovo všeč ljubiteljem osebnih izpovedi. Najbolj poznano igralsko ime filma je zagotovo Jamie Dornan, ki se ga spomnimo iz franšize 50 odtenkov sive.

jamie dornan belfast

Zanimivi so tudi ostali zmagovalci večera. V glavnih igralskih kategorijah sta slavila Benedict Cumberbatch za predstavo v filmu The Power of the Dog in Jessica Chastain za igranje v biografski drami The Eyes of Tammy Faye. Nagrado za režijo je domov odnesel Denis Villeneuve za prihajajočo uspešnico Dune: peščeni planet. Naj dokumentarec je postal The Rescue, zmagovalec Cannesa Titane pa je prejel nagrado za najbolj odštekan film.

Izoblikovan prvi krog favoritov

Počasi, a vztrajno se kaže, kdo so resni kandidati tudi za prihajajoče oskar kampanje. Jessica Chastain in Benedict Cumberbatch sta očitno v borbi za prva oskarja. Zagotovo bo tam tudi Kristen Stewart za portet Diane v filmu Spencer, Dune pa bo zagotovo eden najbolj gledanih filmov leta o katerem bomo v kratkem govorili vsi. Lahko Belfast postane nova Roma? Zmaga v Torontu mu zagotovo ne bo škodila.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih