Cannes Filmski Festival: Utrinki iz festivala in filmski predlogi

V soboto se je zaključil največji evropski filmski festival v Cannesu. V uredništvu smo imeli priložnost, da festival za tri dni obiščemo in si ogledamo filme po naši želji. Ob številni izbiri nam je v treh dneh uspelo pogledati kar 11 filmov. Veliko eksperimentiranja in počasni filmi so narekovali stil festivala.

Festivala smo se udeležili zadnje tri dni, skupaj pa je potekal kar 12 dni. Izmed vseh filmov, ki si nam jih je uspelo ogledati, bi zagotovo na prvo mesto uvrstili Annette. Z drznostjo režiranja je Carax pripravil res posebno izkušnjo za gledalce, kar pa ne bo za vsakega. Predvsem lahko film izločite tisti, ki vam niso preveč všeč muzikali. V njem lahko najdemo veliko bizarnosti in vrhunskega Adama Driverja, ki v vlogi Henryja pokaže svojo igralsko kakovost. Predvidevam, da si bo s to vlogo na oskarjih zagotovo zaslužil nominacijo in vprašanje kako daleč lahko gre film na podelitvah pod okriljem studia Amazon.

Organizacija celotnega festivala je delovala malo zmedeno. Kliše, da Francozi res ne marajo angleščine, je še kako pravilna. Testiranje za covid-19 je potekalo s pomočjo majhnih tubic, kamor si moral izločiti slino, dokler ni prešla določene meje. Razdalje med sedeži ni bilo, maske so bile obvezne le ob vstopu in v dvoranah. Vsekakor so Benetke lani poskrbele za boljšo organizacijo, a je bila, kljub omenjenim malomarnostim, celotna izpeljava v Cannesu vseeno solidna.

Se spomnite Simon Rexa?

A24 je prav tako festivalsko premierno predvajal tri filme: After Yang, Lamb in Red Rocket. Med njimi najbolj izstopa Red Rocket, v katerem je v glavni vlogi Simon Rex (Scary Movie filmi) kot bivša pornografska zvezda, ki si prizadeva najprej samo preživeti potem pa se vrniti v industrijo. Režiser Sean Baker je s filmom ponovno popolno opisal Ameriko in njihov nižji družbeni razred. Vizualna estetika in odlična montaža ustvarita gladko kombinacijo ter potek filma. Film vam ne bo všeč, če vam ni všeč glavni igralec, saj se vse vrti okoli njega.

Najbolj je razočaral Wes Andersonov film The French Dispatch, ki sicer ni bil slab, a za tako veliko ime in toliko zvezdnikov v filmu ni bil nič posebnega. Če vam je všeč Andersonov stil, verjamem, da ga boste oboževali. V nasprotnem primeru je vsaj prijeten za oči. Težava bi lahko bila, da so vsi preveč napihnili, kako ‘dober’ bo, in so bila pričakovanja enostavno prevelika.

Bizarni filmi so v modi

Kralji bizarnosti tega festivala so bili Lamb, Titane, Memoria in Benedetta. Kar dva izmed teh filmov sta presenetljivo odšla domov z nagradami. Predvsem Titane, ki ni veljal za favorita, je šokiral občinstvo z zmago. Mogoče je presenečenje bilo malo manjše, saj je Spike Lee to pomotoma naznanil že na začetku ceremonije, a je bila izbira vendarle tako zanimiva, da smo se spraševali, ali je to dejansko res.

Memoria je bila posebna izkušnja, saj smo si ogledali film skupaj z glavno zvezdo filma Tildo Swinton, režiserjem Apichatpongom Weerasethakuljem in ostalo zasedbo. Tako se je najbrž velik del občinstva počutil dolžan, da jih naslovi z aplavzom, ki so ga prejeli pred in po filmu. V filmu je veliko statičnih kadrov in zelo malo dogajanja, zato bo ponovno všeč le določenim, ki so jim všeč zelo počasni filmi. Veliko komentarjev je tudi bilo, da gre za najbolj nedostopen film režiserja, a hkrati za njegovega najboljšega, saj je izkušnja izven sveta.

Veliko presenečenje za zlato palmo

Titane je zadnji film, ki si nam ga je uspelo ogledati v okviru festivala in v njem smo videli ogromno potenciala, toda je preveč specifičen, zato predvidevam, da ogromno ljudem ne bo precej všeč. Preden se je začela ceremonija smo ujeli pred hotelom tudi glavno igralko in igralca ter režiserko filma Titane.

Vsekakor gre za posebno izkušnjo, ki si jo pravi filmski navdušenci morate privoščiti, če se pojavi priložnost. Upamo, da se bomo lahko drugo leto prav tako udeležili festivala in vas obveščali o dogajanju v še večjem obsegu. Sporočite nam, če bi radi slišali kakšno ekskluzivno recenzijo iz filmov.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top