Cannes Filmski Festival: Adam Driver očaral v Annette, Stillwater Matta Damona prejel stoječe ovacije

Največji filmski festival v Evropi, Cannes, je že v polnem teku. Prvo noč je festival odprl film Annette, ki je očaral občinstvo in kritike. V glavni vlogi je Adam Driver, ki nas popelje skozi Caraxov eksperimentalni 140-minutni muzikal.

Na rdeči preprogi smo lahko zasledili še več zvezd, saj je po otvoritvenem filmu Annette premierno projekcijo doživel tudi Stillwater. Poleg Matta Damona, ki je glavna zvezda filma, zasijeta tudi Camille Cottin in Abigail Breslin. Film je prejel stoječe ovacije in Matt Damon je po ogledu potočil solzo, ko so ga zajela čustva v dvorani Grand Theatre Lumiere.

»Včeraj me je celotno dogajanje prevzelo in zelo sem vesel, da smo lahko letos tukaj. Mislim, da se bomo, ko bomo pogledali nazaj, spomnili tega dogodka kot izstrelitev iz covid časa. Biti v isti sobi s tisoč drugih oboževalcev filmov, ki so neznanci, ampak del iste skupnosti je dober opomnik, zakaj opravljam to delo.«

Na festivalu bo v kratkem še premierna projekcija slavnega režiserja Wesa Andersona, ki bo premierno predstavil svoj film The French Dispatch. Okrog filma so ogromna pričakovanja, saj v njem nastopa ogromno znanih obrazov. Na festivalu bo tudi Sean Baker, ki je s produkcijsko hišo A24 posnel sijajen film The Florida Project. Sedaj pa je na festival prijavil prvi večji konkurenčni film Red Rocket, ki se bo potegoval za največjo nagrado na festivalu. Tudi tokrat je moči ponovno združil z A24, zato lahko ponovno pričakujemo vrhunsko estetiko in odličen film.

Na festivalu je letos predsednik glavne žirije, ki bo ocenjevala filme in izbrala glavnega zmagovalca, znameniti režiser Spike Lee. Motiv in plakat festivala so oblikovali z njegovo podobo. Na prvi konferenci je komentiral, da je Cannes najboljši filmski festival na svetu. Nazadnje je Spike Lee obiskal festival s svojim filmom Do The Right Thing leta 1989, ki tudi v današnjem času nosi pomembno sporočilo.

Nekaj filmov si bomo na festivalu ogledali tudi iz našega uredništva, zato spremljajte vsebino in družbena omrežja, kjer boste lahko videli dogajanje direktno iz prizorišča.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih